Η άνοια ξεχνάει τι κάνει το πορτοφόλι!

  • Iatropedia
Η ψυχική υγεία έχει και οικονομικές επιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές όταν ένα άτομο που πάσχει από άνοια ή Αλτσχάϊμερ αρχίζει ξαφνικά να… ξοδεύει σαν να μην καταλαβαίνει τί κάνει. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνει.

Σαν να μην έφθανε το ψυχολογικό κόστος που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες όταν ένας αγαπημένος τους εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας ή νόσου Αλτσχάϊμερ, υπάρχει και το οικονομικό. Και όταν το οικονομικό συνδέεται με μια ασθένεια που επηρεάζει το μυαλό, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ανακάλυψε ο Σάντυ Πάϊρι από το Χάλιφαξ του Καναδά όταν ο 83χρονος πατέρας του άρχισε ξαφνικά να κάνει «αψυχολόγητες» οικονομικές κινήσεις: αγόρασε ένα ακριβό αυτοκίνητο, έκανε λάθη στην συμπλήρωση της φορολογικής του δήλωση που μπορούσαν να του κοστίσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια και μια ημέρα πήγε στην τράπεζα και ζήτησε μερικές χιλιάδες δολάρια σε μετρητά –και η τράπεζα του τα έδωσε.

Μόνο που ο Έντουαρντ Πάϊρι έπασχε από Αλτσχάϊμερ και δεν είχε συναίσθηση τι ακριβώς έκανε… Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ορισμένες ψυχικές ασθένειες ωθούν τον πάσχοντα να ξοδεύει τρελλά ή να κάνει ασυνήθιστα οικονομικά λάθη. Άλλοι κάνουν πανάκριβες, παρορμητικές αγορές, ή δίνουν εκατονταπλάσια… φιλοδωρήματα κατά την διάρκεια κρίσεων που φθάνουν τα όρια της μανίας χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Όπως τονίζουν ψυχίατροι, τα άτομα αυτά νιώθουν την ηδονή του εθισμένου στα ναρκωτικά αφού λόγω της κατάστασης ευφορίας που βιώνουν είναι «φτιαγμένοι» αλλά χωρίς ναρκωτικά. Όταν συνέρχονται, είναι αργά.

Η συμπεριφορά αυτή είναι συνηθισμένη για πάσχοντες από διπολική διαταραχή, εξηγεί ο Δρ. Ντέιβιντ Γκόλντμπλουμ, ψυχίατρος στο Κέντρο Εξάρτησης και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο. Από την στιγμή που το προσωπικό μιας τράπεζας δεν μπορεί –και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ίσως να μην θέλει– να ελέγξει αν η συμπεριφορά ενός πελάτη είναι «φυσιολογική», οι ειδικοί συνιστούν στις οικογένειες των ασθενών να σκεφτούν την λύση της «νομικής κηδεμονίας», δηλαδή την μεταβίβαση του ελέγχου των οικονομικών του στους οικείους του με την συναίνεσή του, όσο ακόμη μπορεί να το πράξει. Ειδάλλως, η επόμενη επιλογή είναι η δικαστική εντολή, βασισμένη στην αδυναμία του πάσχοντος να διαχειρισθεί τα οικονομικά του λόγω πνευματικής ανικανότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα κόλπα για να «επανεκκινήσετε» τον εγκέφαλό σας