Οι αναμνήσεις προηγουμένων κερδών μας σπρώχνουν στον τζόγο!

  • Iatropedia
Ο λόγος που παίρνουμε ριψοκίνδυνες αποφάσεις είναι γιατί βαθιά στην μνήμη μας ενεργοποιούνται οι αναμνήσεις των νικών που κερδίσαμε στο παρελθόν.

Είναι αυτό ακριβώς που κάνει τους παθιασμένους παίχτες να παίζουν ασταμάτητα, είτε κερδίζουν είτε χάνουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουώρικ απέδειξαν ότι «πυροδοτώντας» αναμνήσεις περασμένων κερδών οι άνθρωποι είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να διακινδυνεύσουν, επιλέγοντας μάλιστα την πιο ριψοκίνδυνη εναλλακτική. Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπενθύμιση των φορών που έχασαν δεν στάθηκε ικανή να τους εμποδίσει να πάρουν νέα ρίσκα!

«Οι αναμνήσεις μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων» εξηγεί ο Δρ. Ελλιοτ Λαντβιγκ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Warwick. «Συνήθως αποφεύγουμε τον κίνδυνο κατά την λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις που είναι καινούργιες για μας, όμως επαφιέμεθα στις αναμνήσεις όταν οι αποφάσεις που παίρνουμε βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες». Στην σχετική έρευνα (Priming Memories of Past Wins Induces Risk Seeking) που δημοσιεύει το Journal of Experimental Psychology αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι… διακριτικά υπονοούμενα για κέρδη βρίσκονται παντού στα καζίνο, από τον θόρυβο των «κουλοχέρηδων» μέχρι τα απλωμένα χρήματα στην τσόχα κατά τον τελευταίο κρίσιμο γύρο ορισμένων τουρνουά πόκερ.

Πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές «χειραγωγώντας» τις μνήμες ατόμων κατά την λήψη ασφαλών ή επισφαλών αποφάσεων, επιβεβαίωσαν πως μηνύματα-πειρασμοί ωθούν τους ανθρώπους να τζογάρουν πιο πολύ καθώς τους υπενθυμίζουν τις προηγούμενες φορές που είχαν κερδίσει. Στην έρευνα συνεργάσθηκαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και το Boston College στις ΗΠΑ.