Η αναγνώριση λέξεων «κλειδί» για την έγκαιρη διάγνωση Αλτσχάϊμερ;

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι κατανοούν καλύτερα γιατί τα άτομα με Αλτσχάϊμερ δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν λέξεις. Όπως επισημαίνουν, η γνώση αυτή δυνητικά μπορεί να καταστεί η βάση για την ανάπτυξη ενός τεστ έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

Τα πρώτα στάδια της νόσου, το πιο συνηθισμένο παράπονο των πασχόντων είναι ότι δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα και να καταλάβουν/αναπαραγάγουν λέξεις. Διερευνώντας αν η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει λέξεις αρχίζει να γίνεται προβληματική κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάϊμερ και πώς ορισμένες ιδιότητες των λέξεων τον διευκολύνουν ή τον δυσκολεύουν, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιόρκ και συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία δοκίμασαν ένα τεστ αναγνώρισης λέξεων.

Στο τεστ, ανάμεσα σε κανονικές λέξεις παρεμβάλλονταν και «άσχετες» (μια αληθινή, τρείς πλασματικές) που είχαν «εφευρεθεί» από τους ερευνητές ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Το μόνο που είχαν να κάνουν οι συμμετέχοντες ήταν να αναγνωρίσουν σε μια οθόνη υπολογιστή ποιες ήταν οι αληθινές, χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουν το νόημά τους –κάτι που τους δυσκόλευε ούτως ή άλλως. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Journal of Neuropsychology, οι 40 συμμετέχοντες, ηλικίας 66 έως 91 ετών, με ελαφρά ή μέτρια μορφή Αλτσχάϊμερ, απέτυχαν να βρουν μια στις πέντε πραγματικές λέξεις, με τις λιγότερο κοινές να τους δυσκολεύουν περισσότερο.

Επίσης είδαν ότι τους ήταν ευκολότερο να αναγνωρίσουν λέξεις που είχαν συγκεκριμένη παρά αφηρημένη έννοια, καθώς και λέξεις που είχαν μάθει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους παρά στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Ellis από το Τμήμα Ψυχολογίας του York «ο μεγαλύτερος δυνητικά αντίκτυπος είναι στην διάγνωση. Η νόσος Αλτσχάϊμερ δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί στα πρώτα στάδια καθώς υπάρχουν και άλλες, σχετικά κοινές, μορφές άνοιας και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κάποιος. Ένα τεστ αναγνώρισης λέξεων βασισμένο στα ευρήματα αυτά θα βοηθούσε, όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά».