Οι αγχώδεις διαταραχές «προτιμούν» τους πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών ερευνητών, τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή φαίνεται να… προτιμά όσους υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες, παρατηρούν σε σχετική τους μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η ανάλυση στοιχείων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων 22.000 και πλέον Καναδών (Canadian Community Health Study: Mental Health) έδειξε ότι οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου επιβαρύνοντο διπλά καθώς πέραν των σημαντικών χρονίων προβλημάτων τους εξαιτίας της IBD είχαν να αντιμετωπίσουν και την αγχώδη διαταραχή.

Η ΓΑΔ είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος ή ανησυχία που το άτομο αδυνατεί να ελέγξει ή να διαχειριστεί για καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας. Η εν λόγω διαταραχή διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής διακατέχεται από ακραία ανησυχία τις περισσότερες μέρες. Οι πάσχοντες προβλέπουν πάντα το χειρότερο, ακόμα και αν ο περίγυρός τους τούς επισημαίνει ότι δεν έχουν κανένα λόγο να το περιμένουν, ενώ έχουν και σωματικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, τρέμουλο, μυϊκό σπασμό ή πονοκεφάλους.

Ειδικά οι γυναίκες βρέθηκε να είναι πιο ευάλωτες στην ΓΑΔ, καθώς όπως επισημαίνει η επικεφαλής της σχετικής μελέτης καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής εν σχέσει με άνδρες επίσης πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Στους πλέον ευάλωτους μάλιστα συγκαταλέγονται και οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο αλλά και άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία…