Healthcare Business Awards: Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμος Ιατρική Υπηρεσία» έλαβε ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Clarigo

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις μέρες μας τα ζευγάρια που πρόκειται να αποκτήσουν παιδί και θέλουν να γνωρίζουν για τη γενετική του ακεραιότητα - όσο αυτό είναι δυνατό με την πρόοδο της Μοριακής Γενετικής Επιστήμης - μπορούν να προβούν σε ανάλυση του DNA του εμβρύου τους. Με μια απλή αιμοληψία, από την 8η κιόλας εβδομάδα της κύησης, χωρίς κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο ή για τη μητέρα, και χωρίς το δείγμα να χρειάζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση του αποτελέσματος και την ευαισθησία της τεχνικής - οι μέλλοντες γονείς μπορούν να διερευνήσουν τις πιθανότητες το μωρό τους να γεννηθεί με κάποια σοβαρή χρωμοσωμική ανωμαλία.

Ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος (NIPT), με την απόλυτα πιστοποιημένη τεχνική (ClarigoTM) σε όλα τα στάδια της εφαρμογής της, πήρε το «χρυσό» στην χθεσινή τελετή απονομής των Healthcare Business Awards, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων και επιβραβεύτηκαν οι βέλτιστες πρακτικές από όλο το φάσμα της Υγείας.

Το βραβείο για λογαριασμό της εταιρίας Science Labs παρέλαβε ο μοριακός βιολόγος – γενετιστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παντελής Κωνσταντουλάκης. «Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύει η χώρα μας, οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να υποτονήσουν και να γυρίσουμε πίσω σε εποχές, όπου παρακολουθούσαμε την πρόοδο της επιστήμης των άλλων χωρών του «προηγμένου» κόσμου.

Αντιστεκόμενοι σε αυτές τις δυσκολίες, εμείς στη Science Labs αποφασίσαμε να επενδύσουμε, με στόχο να φέρουμε στην Ελλάδα μια μοναδική καινοτομία στον τομέα της ιατρικής διάγνωσης, η οποία σήμερα προσφέρεται μόνον στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ελβετία» δήλωσε ο κ. Κωνσταντουλάκης.

Συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου, όπως οι υπέρηχοι και ο βιοχημικός έλεγχος ειδικών πρωτεϊνών (Ρap-a test), παρέχεται σήμερα η εξέταση ΝΙΡΤ, με την οποία αποκλείονται με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα που αγγίζει το 100% ανωμαλίες όπως, το σύνδρομο Down (τρισωμία 21), το σύνδρομο Pateu (τρισωμία 13) και το σύνδρομο Endwards (τρισωμία 18). Πρόκειται για τις συχνότερες γενετικές ανωμαλίες, που μπορεί να διαγνωσθούν σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η εξέταση του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου και η δυνατότητα διενέργειάς της βάσει υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και στη χώρα μας, απαίτησε την επένδυση σε κεφάλαια και ιδιαίτερες επιστημονικές δεξιότητες, τις οποίες η ομάδα της Science Labs κατάφερε, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, να αποκτήσει και να πιστοποιηθεί επισήμως για αυτές από τις παρασκευάστριες εταιρείες του εξωτερικού.

Τα δείγματα αναλύονται σε εργαστήρια με τον κατάλληλο υπερσύγχρονο εξοπλισμό (Illumina NextSeq-500, Qiagen QiaSymphony, Thermο Veriti), με επίσης πιστοποιημένο (CE-IVD) τρόπο βιοπληροφορικής ανάλυσης (Clarigo Reporter), ενώ τα αποτελέσματα ελέγχονται από δύο εξειδικευμένους μοριακούς βιολόγους κι έναν γιατρό κλινικό γενετιστή.

Το δείγμα αίματος που λαμβάνεται από την έγκυο ελέγχεται πρώτα για την καταλληλότητά του (συγκέντρωση DNA και ποσοστό εμβρυϊκού κλάσματος) και στη συνέχεια αναλύεται, ενώ στη σπάνια περίπτωση πιθανού παθολογικού αποτελέσματος, η Science Labs αναλαμβάνει οικονομικά την κάλυψη της απαιτούμενης επεμβατικής επιβεβαίωσης (αμνιοπαρακέντηση, λήψη χοριακών λαχνών και καρυότυπος).

«Εμείς στη Science Labs δεσμευόμαστε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυτές που αξίζουν οι Έλληνες μελλοντικοί γονείς, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Και ότι θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε τον πήχη της «ποιοτικής» παροχής υπηρεσιών υγείας, ανεξαρτήτως του κόστους και των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή τους. Γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα μας, στην οποία ξεκίνησε η Ιατρική επιστήμη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ουραγός σε αυτή» κατέληξε ο Δρ Κωνσταντουλάκης.