Healthcare Access and Quality Index: 24η η Ελλάδα, 26η η Κύπρος στην πρόσβαση των ασθενών στα συστήματα Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Βελτίωση έχει εμφανίσει παγκοσμίως η πρόσβαση των πολιτών στα στις υπηρεσίες Υγείας την περίοδο μεταξύ 2000 και 2016. Και η Ελλάδα κατέχει την 24η θέση, ξεπερνώντας πολλές μεγάλες χώρες! Κι όχι μόνο αυτό αλλά κι άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παρουσίασαν βελτίωση σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δείκτη HAQ (Healthcare Access and Quality Index).

Ο δείκτης κατατάσσει 195 χώρες συγκρίνοντας το κατά πόσο είναι ή όχι καθολική και ποιοτική η κάλυψη των κατοίκων σε θέματα Υγείας. Την  πρώτη θέση κατέχει η Ισλανδία.

Και ακολουθούν Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρρα. Στον αντίποδα, στις τελευταίες 5 θέσεις βρίσκονται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σομαλία, η Γουινέα – Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση και η Κύπρος στην 26η στο Healthcare Access and Quality Index. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι η χώρα μας ξεπερνά τις ΗΠΑ (29η θέση), την Πορτογαλία (32η), το Ισραήλ (35η), την Κίνα (48η), τη Ρωσία (58η) και την Τουρκία (60ή).

Τα κριτήρια κατάταξης

Ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη των χωρών αξιολογήθηκαν 32 ασθένειες και αιτίες θανάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη αντιμετώπιση. Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 που αποτυπώνει το κατά πόσο πόσο αποτελεσματικά καλύπτει τον πληθυσμό της για κάθε μία από αυτές τις ασθένειες.

Η μέση παγκόσμια βαθμολογία για το 2016 ήταν 54,4, έναντι 42,4 το 2000, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει βελτίωση στα χρόνια που μεσολάβησαν. Αλλά μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο δείκτη, με την καλύτερη χώρα, την Ισλανδία να έχει σκορ 97,1 και τη χειρότερη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, να έχει μόνο 18,6.