Γρίπη των πτηνών στα βόρεια σύνορά μας- Χιλιάδες πτηνά θανατώνονται στην Βουλγαρία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Η5Ν8 που είχε θερίσει πτηνά το 2014 στην Ασία, δημιουργεί φέτος μεγάλη αναστάτωση στην γειτονική Βουλγαρία και ειδικά στις περιοχές της Φιλιππούπολης και την Στάρα Ζαγόρα όπου έχουν ήδη θανατωθεί χιλιάδες πτηνά. Ένας άρρωστος άγριος κύκνος εξάλλου εντοπίστηκε νεκρός και στο Δέλτα του Έβρου στα μέσα Δεκεμβρίου. Κρούσματα έχουν καταγραφεί την ίδια ώρα τόσο στην Ρουμανία, όσο σε Σερβία και Κροατία.

Πάντως ανησυχία για τους ανθρώπους δεν υπάρχει καθώς όπως όλα δείχνουν, ο ορότυπος H5N8 ενώ σκοτώνει τα πτηνά, είναι ήπιος για τον άνθρωπο. Όπως λένε μάλιστα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή και τα εργαστήρια ευρήματα στον νεκρό κύκνο από το Δέλτα του Έβρου, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης Α.

Στη Βουλγαρία τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά από τον περασμένο Νοέμβριο, και συγκροτήθηκε Εθνικό Επιχειρησιακό Αρχηγείο για την αντιμετώπιση της νόσου, στο οποίο συμμετέχουν τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βουλγαρίας.

Τα μολυσμένα πουλερικά πλέον θα θανατώνονται και θα καίγονται ή θα θάβονται επιτόπου και δεν θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές προκειμένου να αποτεφρωθούν, ενώ απαγορεύεται στις ζώνες αυτές οποιαδήποτε διακίνηση πουλερικών, καθώς και άλλων ζώων ή ζωοτροφών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα πουλερικά ή τις μονάδες ελευθέρας βοσκής απαγορεύτηκε η διατήρησή τους σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υδροβιότοπους.