Γρηγόρης Σαραφιανός: «Μπορεί να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς ταμειακά διαθέσιμα;»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων UEHP, "η χώρα οδηγείται σε πλήρη αδιέξοδο εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επί ενάμιση χρόνο".

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ αναφέρει σε άρθρο του που δημοσίευσε στο capital.gr ότι «οι δυσάρεστες εξελίξεις για την εθνική οικονομία δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον χώρο της υγείας… Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να ζητήσει από τους φορείς του Δημοσίου και από τα κρατικά νοσοκομεία την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου σε μισθούς και συντάξεις σημαίνει ότι φτάσαμε στο σημείο να «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού». Με την απόφαση αυτή οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές και τους παρόχους του, χωρίς βέβαια παράλληλα να μεταθέτει γι’ αυτούς, χωρίς προστίματα και προσαυξήσεις, τις υποχρεώσεις προς το κράτος».

g_sarafianos

Κι αναρωτιέται ο κ. Σαραφιανός πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Δημόσια νοσοκομεία με επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων μόλις για μια εβδομάδα; Πως είναι δυνατόν η δραστήρια για αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της και να συνεχίσει να συνεργάζεται αρμονικά με τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας;

Μην ξεχνάμε ότι επιλογή του Οργανισμού ήταν να πληρώσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα μόνο τους φαρμακοποιούς και τα διαγνωστικά αφήνοντας στην «απ΄έξω τις ιδιωτικές κλινικές!  Όπως σχολιάζει μάλιστα στο άρθρο του ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ «η επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας του Οργανισμού δεν πείθει όταν μόλις σήμερα πλήρωσε 170 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία ενώ οι δαπάνες των κλινικών είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ!!!»…

Και καταλήγει ο κ. Σαραφιανός: «Ο νέος πρόεδρος έχει την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψει την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια της υγειονομικής περίθαλψης στην χώρα μας. Οφείλει να προσπαθήσει. Και φυσικά να προχωρήσει σε υπογραφή νέων συμβάσεων που θα ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα καλύπτοντας οικονομικά τις υπηρεσίες που μπορεί να καλύψει, χωρίς να απαιτεί την πλήρη προσφορά υπηρεσιών υγείας από τις Κλινικές. «Απλώνουμε το πόδι μας μέχρι τις δυνατότητες μας» όπως λέει ο σοφός λαός…».