Γρηγοράκος κατά ΕΣΥ: “Το σύστημα είναι γερασμένο”! Η αυτοκριτική και η παραδοχή

  • Iatropedia
Σαν να προανήγγειλε το τέλος του ΕΣΥ εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο “πράσινος” υπουργός, μιλώντας στο 13ο συνέδριο Healthwolrd του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, κάνοντας ουσιαστικά αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοκριτική ουσιαστικά στο…ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το ΕΣΥ έκανε ο προερχόμενος από την συγκυβέρνηση Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για ένα ΕΣΥ που έχει κάνει τον κύκλο του χαρακτηρίζοντας το μάλιστα γερασμένο για να συμπληρώσει: “Είναι αδιαφανές και έχει διαφθορά”.

Και βέβαια ο κ.Γρηγοράκος; δεν ξέχασε να υπερθεματίσει για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας αποκαλύπτοντας μάλιστα πως:

“Πήγαμε στο υπουργείου για να φτιάξουμε τις σχέσεις μας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τμήμα της υγείας. Είχαν διαταραχθεί”.

Και πως το δικαολόγησε; Ότι: “το Ιδιωτικό και δημόσιο τμήμα θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική για την υγεία” κατέληξε.

Και βέβαια δε σταμάτησε εδώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός απεφάνθη: “το σύστημα δεν είναι ομοιογενές. Έχουμε μεγάλο ιδιωτικό τομέα και ένα μεγάλο δημόσιο τομέα”.

Και η αντιπολίτευση στο…ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση συνεχίσθηκε: “Κάνουμε τον ΕΟΠΥΥ 30 χρόνια μετά. Μέσα στη βαθιά κρίση.

Κάναμε 7 περιφερειακά νοσοκομεία. Κάναμε νοσοκομεία που ίσως δε χρειαζόταν.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δινόταν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και τα κέντρα υγείας. Ποτέ όμως δεν αξιολογήθηκε. Σήμερα η χρηματοδότηση είναι χαμηλή. Αλλά κι εδώ δεν υπάρχει στρατηγική. Ενδεικτικά έχουμε 7 ειδών νοσοκομεία. Έγιναν μεταρρυθμίσεις στην υγεία από το 2005 έως το 2010 έγιναν μεγάλες αλλαγές. Φέραμε αναστάτωση ακόμα και στη φαρμακευτική τους υποστήριξη”.

Όμως και για τις σημερινές κινήσεις, δε άφησε να πέσει τίποτε κάτω: “Τα όσα κάνουμε για την ενίσχυση του προσωπικού είναι μπαλώματα. Πρέπει να πάμε σε νέα στρατηγική.

Σε όλο το φάσμα να πάμε σε ίδιες εργασιακές σχέσεις. Η Αθήνα έχει αντοχές. Η περιφέρεια δεν έχει. Πρέπει να αλλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στην περιφέρεια.

”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την ομιλία Γρηγοράκου έχει ενημερωθεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται αντίδραση έστω…παρασκηνιακή.