Γορίλες και χιμπατζήδες είναι τα πιο μακρινά… κοντινά ξαδέρφια μας

  • Iatropedia
Το 2003 οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν και να διαβάσουν το DNA του ανθρώπου. Το 2005 αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του χιμπατζή. Έξι χρόνια μετά, το 2011 κατάφεραν να διαβάσουν το DNA του ουρακοτάγκου. Απέμενε να διαβάσουν μόνο το γονιδίωμα του τελευταίου μεγάλου πίθηκου, του γορίλα. Τελικά το κατάφεραν και αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες (ανάμεσα τους και ένας Έλληνας), αποκάλυψε ότι το 15% του ανθρώπινου DNA, είναι πιο κοντά στο DNA του γορίλα, παρά στου χιμπατζή.

Οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι χιμπατζήδες είναι οι πιο στενοί μας συγγενείς καθώς έχουμε κοινό το 99% του DNA. Ακολουθούν οι γορίλες με κοινό το 98% του DNA (η ανακάλυψη αυτή εξέπληξε τους επιστήμονες γιατί θεωρούσαν ότι το ποσοστό ομοιότητας των 2 DNA, θα ήταν μικρότερο) και έπονται οι ουρακοτάγκοι με κοινό DNA στο 97%.

Η γενετική συγκριτική ανάλυση δείχνει πως εξελικτικά οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τους ουρακοτάγκους, πριν από 14.000.000 χρόνια, από τους γορίλες πριν από 10.000.000 χρόνια και από τους χιμπατζήδες πριν από 6.000.000 χρόνια.

Στην ομάδα επιστημόνων που έκαναν αυτή την ανακάλυψη βρίκσεται και ο καθηγητής της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα, το τι συνέβη γενετικά στην εξελικτική μας ιστορία, και πως το 1% ή το 2% των διαφορετικών γονιδίων που έχουμε σε σχέση με τους χιμπατζήδες και τους γορίλλες, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τις άλλες ιδιότητες μας και μας κάνουν ανθρώπους.

Πάντως παρόλο που «συγγενεύουμε» περισσότερο με τους χιμπατζήδες, πολλά από τα επιμέρους γονίδια μας, ομοιάζουν περισσότερο με αυτά των γοριλών. Για παράδειγμα άνθρωποι και γορίλες ακούνε καλύτερα από τα άλλα πιθηκοειδή.

Η «Καμίλα» είναι μια θηλυκή γορίλας, που σήμερα ζει σε ζωολογικό κήπο στην Καλιφόρνια. Το γονιδίωμα αυτής της θηλυκής γοριλίνας, κατάφεραν οι επιστήμονες να διαβάσουν, αποκωδικοποιώντας το DNA της.

Ανατομικά οι σύγχρονοι άνθρωποι οι περίφημοι homo sapiens, εμφανίσθηκαν στη γη πριν από 200.000 χρόνια. Όμως μόλις πριν από 50.000 χρόνια, η διόγκωση του εγκεφάλου, επέτρεψε την ανάπτυξη της νόησης και του πολιτισμού. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μέχρι να συμβεί αυτό οι άνθρωποι ζούσαν, κινούνταν, τρέφονταν και κοιμόντουσαν, ακριβώς όπως οι γορίλες, μέσα στα δάση. Τι ακριβώς συνέβη γενετικά, και επέτρεψε στους ανθρώπους να κάνουν το μεγάλο εξελικτικό άλμα, να φτιάξουν εργαλεία, και να αρχίσουν να σκέφτονται, είναι το μεγάλο ερώτημα. Οι γορίλες πλέον είναι απειλούμενο είδος, από τους ίδιους τους ανθρώπους και ζουν σε κάποια σημεία στην Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

το δυνατότερο δάγκωμα στη γη

άνδρες: τελικά είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν

άλογα νάνοι, στο μέγεθος γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη γη

ανθρώπινο DNA, ηλικίας 30.000 ετών

η ώρα και η στιγμή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας