Γονίδιο «πυροδοτεί» επιθετικό καρκίνο του μαστού

  • Iatropedia
Ομάδα ερευνητών ταυτοποίησε ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου. Η ανακάλυψη ενός τρόπου για την αναχαίτισή του ελπίζουν ότι θα ανακόψει την ταχύτητα εξέλιξης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Ο ένοχος είναι το γονίδιο ID4, γνωστό και ως αναστολέας διαφοροποίησης 4, το οποίο σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications ταυτοποιείται όχι μόνο ως «υποκινητής» του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού αλλά όπως διεπίστωσαν οι ερευνητές τον ελέγχει κιόλας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας Δρ. Alex Swarbrick, περίπου στις μισές περιπτώσεις αυτού του καρκίνου η παραγωγή ID4 βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως επισημαίνει, σε πειραματικά μοντέλα το μπλοκάρισμα του γονιδίου έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα σταμάτησαν να διαιρούνται. Το θέμα είναι πως τώρα πρέπει να βρουν με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό και σε ανθρώπους.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και είναι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται από δύο αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) ενώ στερείται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι που κάνει τόσο δύσκολο τον εντοπισμό του και οι ασθενείς τυπικά εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής και βραχύτερη επιβίωση. Αντιθέτως, άλλες μορφές καρκίνου του μαστού που έχουν αυτούς τους υποδοχείς δύνανται να αντιμετωπισθούν με φάρμακα που μπορούν να τους στοχοποιούν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθετικότητα της νόσου οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Όταν το ID4 μπλοκάρεται σε ένα βλαστοκύτταρο, ενεργοποιούνται άλλα γονίδια, εξηγούν. Με την ενεργοποίηση επίσης της έκφρασης των υποδοχέων οιστρογόνων και ενός αριθμού γονιδίων που χαρακτηρίζουν άλλες μορφές καρκίνου του μαστού με δυνατότητα καλύτερης πρόγνωσης, οι ειδικοί εικάζουν πως αν παρεμποδιστεί το ID4 ίσως η νόσος εξελιχθεί σε μια λιγότερο επιθετική μορφή της η οποία να αντιμετωπίζεται με ταμοξιφαίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';