Γολγοθάς για ένα φάρμακο! Χωρίς δωρεάν φάρμακα σε 14 περιοχές της χώρας

  • Iatropedia
«Αν δεν πληρωθούμε, από την 1η Σεπτεμβρίου θα διακοπή η πίστωση σε όλη τη χώρα προς τον ΕΟΠΥΥ» διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι δίνουν ήδη μόνο με μετρητά φάρμακα σε τουλάχιστον 14 περιοχές της χώρας. Τη Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν πολύ περισσότεροι φαρμακευτικοί σύλλογοι ενώ το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνουν κάποια κονδύλια για να ανακόψουν το νέο κύμα των κινητοποιήσεων του κλάδου. Πως αντιδρά ο υπουργός Υγείας;

Μπορεί οι φαρμακοποιοί να είναι απλήρωτοι για τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος όμως επιχειρεί να τηρήσει σκληρή στάση προκειμένου να μη συνεχισθεί η κινητοποίηση των φαρμακοποιών που λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας παρασύροντας όλο και περισσότερους συλλόγους στη διακοπή της πίστωσης.

Άλλωστε ήδη 14 περιοχές δίνουν φάρμακα μόνο με μετρητά ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ωστόσο διαμηνύει ότι ο ίδιος δεν εκβιάζεται και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που του δίνει ο νόμος.

Παρ αυτά οι ασφαλισμένοι που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ εν μέσω Αυγούστου ταλαιπωρούνται αφού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν με δικά τους χρήματα τα φάρμακά τους.

Από τις 10 Αυγούστου έχουν σταματήσει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι ΦαρμακευτικοίΣύλλογοι Εύβοιας και Φλώρινας και από τις 16 Αυγούστου οι Σύλλογοι Γρεβενών, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Μαγνησίας, Κορίνθου, Αργολίδας και Κυκλάδων.

Από τη Δευτέρα διακόπτουν την πίστωση και οι Σύλλογοι Κέρκυρας και Κοζάνης και από τις 22 Αυγούστου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.

Πάντως στις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του κλάδου, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στη συνέλευση η πρόταση θα είναι να γενικευθεί η κινητοποίηση εκτός εάν μέχρι τότε οι φαρμακοποιοί έχουν δει το χρώμα του χρήματος σε όλη την Ελλάδα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου