ΓΝΑ Λαϊκό: 150 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία χωρίς αίμα…

  • Iatropedia
Καταγγελία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), αναφέρει ότι τα αποθέματα αίματος στο "Λαϊκό" -τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων- είναι πια οριακά με αποτέλεσμα να γίνονται "υπομεταγγίσεις"...

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Η θλιβερή για την χώρα μας πραγματικότητα να μην έχουμε αρκετό αίμα και να εισάγουμε από τον Ερυθρό Σταυρό Ελβετίας, είναι και πάλι στο προσκήνιο με τις ελλείψεις που καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν οι μεταγγιζόμενοι με μεσογειακή αναιμία στο «Λαϊκό».

Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες της χώαρς ξεπερνούν ετησίως τις 650.000 μονάδες την ώρα η εθελοντική αιμοδοσία από τον Στρατό, της Αστυνομία και τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες φτάνει τις 200.000 μονάδες. Έτσι, κάθε φορά που υπάρχει ένα ατύχημα συγγενούς ή η ανάγκη για σοβαρό χειρουργείο λόγω ασθένειας, οι συγγενείς και οι φίλοι του καλούνται να δώσουν εκτάκτως αίμα … Κι έτσι καλύπτονται οι μισές ανάγκες της χώρας αλλά με έναν τρόπο αποσπασματικό και μη οργανωμένο που δημιουργεί πολλές αγωνίες και αναστάτωση…

Τα άτομα με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται μετάγγιση αίματος κάθε περίπου 15 ημέρες και ως εκ τούτου ο ΠΑΣΠΑΜΑ απευθύνει έκκληση να δώσουν -όσοι το επιθυμούν και μπορούν- ακόμα και σήμερα αίμα, για αντιμετωπιστεί η έλλειψη στο Λαϊκό.

Να θυμίσουμε ότι αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιής ενήλικας μέχρι τα 65 έτη και μάλιστα να επαναλαμβάνει την διαδικασία αυτή 3-4 φορές το χρόνο. Η αιμοδοσία στο “Λαϊκό” λειτουργεί καθημερινά 08:30 – 18:30 και τα Σαββατοκύριακα 09:00 – 14:00.