Γλυτώνει τα εγκεφαλικά όποιος έχει σκοπό στην ζωή του!

  • Iatropedia
Με έκπληξη ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχουν σκοπό στη ζωή τους και ενεργά προσπαθούν να τον πραγματοποιήσουν, όχι μόνο ζουν περισσότερο αλλά και καλύτερα, αφού στην πλειονότητά τους δεν παθαίνουν εγκεφαλικά και έτσι δεν ζουν τις συνέπειές τους.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Lei Yu του Rusk University Medical Center στο Σικάγο η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Stroke, η επιστημονική ομάδα παρατηρούσε επί πολλά χρόνια τη ζωή 453 ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν σε ηλικία περίπου 90 ετών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής κανείς τους δεν είχε άνοια, ενώ 114 εξ αυτών υπέστησαν εγκεφαλικό. Αυτοί όμως, όπως έδειξε και η νεκροψία, που ουδέποτε είχαν πάθει εγκεφαλικό ήταν όσοι είχαν σκοπό στη ζωή τους και έντονη δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δρ. Jose Driller του Loyola University του Σικάγο εξηγεί ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά εμπεριστατωμένη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει επακριβώς η επιστήμη της νευροβιολογίας. Επιμένει όμως ότι με βάση αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόληψη για τα εγκεφαλικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν η ιατρική λαμβάνει υπ’ όψιν της όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Αν οι άνθρωποι καθώς περνάνε τα χρόνια διατηρούν τα όνειρά τους, έχουν σκοπό στην ζωή τους και παραμένουν δραστήριοι, τότε και οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες θα είναι καλύτερες και θα αποφεύγουν το ενδεχόμενο εγκεφαλικού. Ένας τρόπος πρόληψης, για όσους δεν έχουν ήδη ισχυρό σκοπό στην ζωή τους, είναι η ένταξη των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας σε εθελοντικά προγράμματα που θα προκαλούν το ενδιαφέρον τους και θα τούς ενθουσιάζουν.