Γιώργος Πατούλης: Ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τους παρόχους και να ανοίξει θέσεις εργασίας για τους νέους ιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου. Στην συνάντηση, στην οποία τέθηκαν ουσιώδη ερωτήματα από τον πρόεδρο του ΙΣΑ παρευρέθηκε και ο ταμίας του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος.

Ενόψει της έκδοσης της υπ΄ αριθμόν ΥΑ Γ3γ/40426/2016 Υπουργικής Απόφασης «Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» (ΦΕΚ Β΄/2221/2016), ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν το σύνολο των ιατρών και ειδικότερα, το μείζον ζήτημα της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών 2011- 2012, τις πληρωμές των τρεχουσών δαπανών έτους 2016, την επιβολή χρηματικών προστίμων στις περιπτώσεις απλών διοικητικών παραβάσεων (έλλειψη υπογραφής ασφαλισμένου, έλλειψη σφραγίδας κλπ) και σαφώς το ζήτημα με τις νέες συμβάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, ανέφερε ότι σχετικά με τις τρέχουσες δαπάνες (2016) έχει ενταλματοποιηθεί και αποδοθεί στους ιατρούς το 98% των δαπανών που έχουν υποβληθεί για τον μήνα Ιανουάριο 2016, ενώ για τον μήνα Φεβρουάριο έχει πραγματοποιηθεί το 90-95% των καταβολών. Για τον Μάρτιο 2016 σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η οριστικοποίηση προκειμένου οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν έως τον Αύγουστο. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών ο κος. Μπερσίμης ενημέρωσε ότι έχει δοθεί η εντολή από τον ΕΟΠΥΥ στα επιμέρους ταμεία να εκκαθαρίσουν και να ενταλματοποιήσουν τις σχετικές δαπάνες, ώστε να έχουν αποδοθεί έως τέλος του έτους 2016. Σχετικά με το παρακρατηθέν 10% των δαπανών των ετών 2012-2015 θα πραγματοποιηθεί εκκαθάριση προκειμένου να καταβληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σχετικά με τα επιβληθέντα πρόστιμα που αφορούν απλές διοικητικές παραβάσεις, προτείνεται στους γιατρούς να υποβάλλουν ένσταση αναφέροντας τους σχετικούς λόγους. Οι εν λόγω ενστάσεις θα αντιμετωπισθούν ευνοϊκά.

Αναφορικά με τις νέες συμβάσεις ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους φορείς ΠΦΥ που εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τους κλινικούς ιατρούς, με γνώμονα και κύριο στόχο την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με νέους γιατρούς το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά την έκδοσης της υπ΄ αριθμόν ΥΑ Γ3γ/40426/2016 Υπουργικής Απόφασης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε πως είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παρατηρήσεις και διορθώσεις- συμπληρώσεις, μετά από μελέτη από τις κατά ειδικότητα επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματικές ενώσεις, για τις παθήσεις που τις αφορούν.

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει άμεσα να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους παρόχους – ιατρούς, οι οποίοι έχουν βρεθεί πλέον σε δεινή οικονομική κατάσταση και να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους νέους γιατρούς μέσω της σύναψης συμβάσεων. Ο ΙΣΑ συνεχίζει να μάχεται και να προασπίζεται τα συμφέροντα των ιατρών – μελών του.»