Γιατροί και Φαρμακοποιοί στη δυτική Αττική: Στηρίζονται οικονομικά από ΙΣΑ και ΦΣΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε την έκτακτη καταρχήν ενίσχυση με 60.000 ευρώ των γιατρών που επλήγησαν από την θεομηνία στην Δυτική Αττική και θα ακολουθήσει περαιτέρω ενίσχυση τους. Αλλά και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής δίνεται βοήθεια σε φαρμακοποιούς που επλήγησαν στην ίδια περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίασή του ενημερώθηκε από το προεδρείο για την κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα Αττικής. Μεταξύ άλλων συνανθρώπων μας, γιατροί που στήριζαν την ΠΦΥ στην περιοχή τους επλήγησαν αποστερούμενοι πλέον και για ικανό χρονικό διάστημα κάθε δυνατότητας άσκησης του λειτουργήματός τους. Ήδη Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποτελούμενη από γιατρούς και μηχανικούς πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία.

Αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των έντεκα μελών του που διατηρούσαν ιατρείο και επλήγησαν, της τάξεως των 60.000 ευρώ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η απαλλαγή τους από την εισφορά για την ανανέωση της εγγραφής τους στα μητρώα του ΙΣΑ για το 2018 καθώς και κάθε απαιτούμενου παραβόλου για την έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας ιατρείου σε άλλο χώρο.

Παράλληλα αποφασίστηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει στο άμεσο μέλλον, κατά περίπτωση, τη λήψη και άλλων μέτρων και εκδηλώσεων για την ενίσχυσή τους.

Φαρμακοποιοί

Μέχρι αυτή τη στιγμή χρηματική βοήθεια έχει δοθεί από τους εξής:
– Φαρμ. Σύλλογο Θεσσαλονίκης (800,00 ευρώ ανά πληγέν Φαρμακείο).
– Τομέα φαρμακοποιών Κηφισιάς Αττικής (335,00 ευρώ ανά πληγέν Φαρμακείο).
– Χρηματική ενίσχυση από Δήμο Αιγάλεω (215,00 ευρώ ανά πληγέν Φαρμακείο).

Εξάλλου, χρηματική βοήθεια αναμένεται από τους εξής:
– Χρηματική ενίσχυση από Φαρμακοποιούς και Σύλλογο Λασιθίου Κρήτης (εντός της ημέρας κατά πάσα πιθανότητα).
– Χρηματική ενίσχυση από Φαρμακοποιούς και Σύλλογο Κέρκυρας (μέχρι τις 8-12-2017).
– Χρηματική ενίσχυση από Πανελλήνιο Φαρμ. Σύλλογο (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) (έχει ήδη εγκριθεί με Απόφαση Διοικητ. Συμβουλίου από τις 23-11-2017 και αναμένεται άμεσα μετά το πέρας της διεκπεραίωσης της συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών),
– Χρηματική ενίσχυση από Φαρμ. Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ).

Υποστήριξη γενικά

Άλλου είδους βοήθεια, (υλικοτεχική υποστήριξη-προϊόντα-πιστώσεις κλπ., είτε σε κάποια είτε συνολικά σε όλα τα πληγέντα Φαρμακεία) έχουν φιλοτιμηθεί να προσφέρουν οι εξής:

– ΠΕΙΦΑΣΥΝ,
– ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ,
– ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,
– POWER HEALTH,
– FREZYDERM,
– GLAXO SMITH KLINE,
– BRATANIS,
– SOSTAR,
– ZARBIS,
– ΦΑΡΜΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ,
– MEDICEL,
– MEDISEI,
– GARDEN OF PANTHENOLS.

Ο ΕΟΠΥΥ (πέραν των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση εν μέρει της ομαλής τροφοδοσίας του πληθυσμού στα απαραίτητα φάρμακα και αναμένεται να προτείνει άμεσα ρύθμιση στο υπουργείο Υγείας που θα επιτρέπει την αποζημίωση των συνταγών που είχαν εκτελεστεί στα πληγέντα Φαρμακεία και καταστράφηκαν ή χάθηκαν εξαιτίας της Θεομηνίας.

Εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν νεότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Δαγρές μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ και του ΠΦΣ, «όλοι οι ανωτέρω φορείς, Οργανισμοί και εταιρείες μας κάνουν υπερήφανους με τη στάση τους, ξεχωρίζουν, και αξίζουν την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση από όλους μας».

Την προσεχή Παρασκευή 1-12-2017 συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ) με θέμα, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων φαρμακοποιλώνσε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής.

Κατάλογος πληγέντων

Κατάλογος των πληγέντων με ολική καταστροφή Φαρμακείων συναδέλφων ήδη έχει δημοσιοποιηθεί σε σχετικό έγγραφο από τον Φαρμ. Σύλλογο Αττικής ήδη από τις 20-11-2017:

1. ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
2. ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
3. ΣΙΜΠΑΡΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ο.Ε. (ΜΑΝΔΡΑ)
4. ΓΚΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΜΑΝΔΡΑ)
5. ΡΟΥΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
6. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΑ (ΜΑΝΔΡΑ)
7. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ (Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ)

Φαρμακεία που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές μεν, αλλά μικρότερης έκτασης αναλογικά με τα παραπάνω, ή δεν υπέστησαν σημαντικές ζημιές τέτοιες που να έχει διακοπεί η λειτουργία τους:

1. ΜΑΡΤΖΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
2. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
3. ΡΟΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΑΝΔΡΑ)
4. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΜΑΝΔΡΑ)
5. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ)