Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι

  • Iatropedia
Για σοβαρά ιατρικά λάθη που είναι πιθανό να γίνουν εξαιτίας του νέου συνεχούς ωραρίου 8 ωρών στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, προειδοποιούν οι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που τώρα εντάχθηκαν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ. Τι ζητούν από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Άμεση μείωση των ωρών εργασίας ζητούν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ που εργάζονται πλέον στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ. Οι γιατροί με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας επισημαίνουν ούτε πουθενά στον κόσμο οι γιατροί δεν εξετάζουν στα εξωτερικά ιατρεία επί 8 ώρες ασθενείς και μάλιστα χωρίς βοηθητικό προσωπικό.

Το ιατρικό προσωπικό ζητά να επανέλθει ουσιαστικά στο προηγούμενο καθεστώς με 5,5 ώρες εργασίας δεδομένου ότι και για αυτές τις ώρες αμείβονται.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ στην επιστολή της στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Πρό μηνός και πλέον περίπου, επιβλήθηκε με εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Α. Μπέζα 8ωρη υποχρεωτική συνεχόμενη εργασία σε γιατρούς ειδικευμένους 45-67 ετών, που εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία ΠΕΔΥ, γεγονός που δεν έχει κανένα προηγούμενο εφαρμογής έως τώρα, αλλά και καμία επιστημονική λογική, ενώ αντίθετα πέραν όλων των άλλων εγκυμονεί και κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της υπερβολικής κόπωσης».

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ επικαλούνται μάλιστα το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών αφού υπογραμμίζουν ότι εργάζονται 7 ώρες και στο διάστημα αυτό «δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ επί επτά ώρες».

Το ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ προειδοποιεί ότι αν δεν επανέλθει στο προηγούμενο ωράριο θα προσφύγει στη δικαιοσύνη: «Παρακαλούμε για λόγους απλής επιστημονικής λογικής, αλλά και κρατούσης πρακτικής επί δεκαετίες και προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος από εξάντληση των γιατρών, να επαναφέρετε το ωράριο στην προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά θα προσφύγουμε άμεσα στα Δικαστήρια».

Πάντως τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ παρουσιάζουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών με συνέπεια σε πολλές περιοχές της χώρας οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να καλύψει τα κενά με επικουρικούς γιατρούς αλλά και με γενικούς γιατρούς οι οποίοι θα έχουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Μέχρι τότε όμως οι γιατροί που μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ καλούνται σε 8ωρη βάση να εξυπηρετούν τους ασθενείς που επισκέπτονται τα πολυιατρεία είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα έως και τέλος Ιουνίου!

Εμβόλια δια χειρός Ευρώπης! Πως θα αγοράζονται στο μέλλον;

Στο ΕΣΥ με ιδιωτική ασφάλιση! Τι μελετά ο Άδωνις

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Ερευνάται άνδρας από το Κουβέιτ για MERS