Γιατροί χωρίς Σύνορα: Να ανοίξουν νόμιμες οδοί διέλευσης των προσφύγων

  • Iatropedia
Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν ανοιχτή επιστολή της διεθνούς προέδρου της Οργάνωσης, Τζοάν Λιού, στους Ευρωπαίους ηγέτες, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ και στις Αρχές της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, απευθύνοντας έκκληση για τη δημιουργία νόμιμων οδών διέλευσης και αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

Στην Αθήνα, αντιπροσωπεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από την κ. Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια και τον Απόστολο Βεΐζη, διευθυντή προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος της Οργάνωσης, παρέδωσε συμβολικά την ανοιχτή επιστολή στο γραφείο της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου.

«Χθες, για ακόμη μια φορά, χάθηκαν άδικα 34 ζωές στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους ήταν και 4 βρέφη και 11 παιδιά. Πρέπει επιτέλους να τεθεί ένα τέλος στις πολιτικές της αποτροπής που το μόνο που δημιουργούν είναι χάος και θάνατο. Ζητάμε ασφαλείς και νόμιμες εναλλακτικές για να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στους διακινητές οι άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Προβοπούλου.

Η πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πλαισιώνεται με δράσεις συμβολικής παράδοσης σωσιβίων που έχουν συλλέξει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τους 15.000 ανθρώπους που διέσωσαν στη Μεσόγειο από τον περασμένο Μάιο… «Αυτό το σωσίβιο, ήταν συχνά η μόνη ασφάλεια που είχε ένας άντρας, μια γυναίκα ή ακόμα κι ένα παιδί κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τη θάλασσα για να φτάσει στην Ευρώπη», αναφέρει στην επιστολή της η Διεθνής Πρόεδρος της οργάνωσης. «Σε μερικά από αυτά τα σωσίβια μπορείτε να διαβάσετε προσευχές για ένα ασφαλές ταξίδι ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός. Ας καταστήσουμε αυτό το σωσίβιο περιττό με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές», τονίζει η Τζοάν Λιού.

Εξάλλου χθες στην Λέρο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στους περίπου 100 ανθρώπους που διασώθηκαν από το τελευταίο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.