Γιατροί: αρνούνται την αλλαγή των συνταγών από τους φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στις ήδη τεταμένες σχέσεις του με τον ιατρικό κόσμο μετά την ανακοίνωσή του ότι θα δίνει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν ακόμη και τις συνταγές των γιατρών ότι ένα φάρμακο δεν υπάρχει ή θεωρείται πιο ακριβό.

Για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, για φάρμακα επικίνδυνα και αμφιβόλου ποιότητας που στηρίζονται μόνο στη δραστική ουσία αλλά και για επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας των πολιτών κάνουν λόγο οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Μια πρωτοφανής κόντρα φαίνεται ότι ξεκινά με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου να δώσει το δικαίωμα σε φαρμακοποιούς να έχουν τον πρώτο λόγο για τα φάρμακα που θα λαμβάνουν οι ασθενείς καθώς θα μπορούν ακόμη και να αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών.

Ο ΙΣΑ μιλά για «κατάντια» του υπουργείου Υγείας αφού παρακάμπτει τους κατά νόμο υπεύθυνους θεράποντες ιατρούς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Ερήμην του Ιατρικού Κόσμου συμφώνησε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι Φαρμακοποιοί να αντικαθιστούν το συνταγογραφούμενο από τον Ιατρό Φάρμακο με αντίγραφο του, που περιέχει την ίδια δραστική ουσία. Προφανώς αγνοεί ο κύριος Λοβέρδος, ότι οι πρόσφατοι διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων για Νοσοκομειακή χρήση και οι πανηγυρισμοί για εκπτώσεις της τάξεως 92% και πλέον, συνοδεύονται από εντονότατες αμφισβητήσεις από την πλευρά της Επιστημονικής Κοινότητας για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους».

Ο ΙΣΑ διαχωρίζει τη θέση του σε περίπτωση παρενεργειών και επισημαίνει ότι «δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας των συμπολιτών μας».