Γιατροί Αχαϊας: Ζητούν πληρωμή εφημεριών προσλήψεις και σεβασμό…

  • Iatropedia
"Νεφελώδη" χαρακτηρίζουν την προοπτική αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών τους οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΑχαΪας στο ψήφισμα που έβγαλαν μετά την Γενική τους Συνέλευση, τονίζουν ότι οι εφημερίες γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με υπερβολική προσέλευση κόσμου, υποστελέχωση και ελλείψεις ενώ το σύστημα μαστίζεται και από την επιθετικότητα πολλών συνοδών ασθενών…

Ζητούν δε να σταματήσει το κλίμα εκφοβιμού που υπάρχει σε κάποια νοσοκομεία εναντίον των γιατρών που ξεκινούν επίσχεση εργασιών.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ:

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΙΝΑ

Τρίτη 5/5/15

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και εν γένει στη δημόσια υγεία βαίνει επιδεινούμενη μέρα με τη μέρα. Τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές- σε ένα έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο ΕΣΥ- έχουν οδηγήσει σε απόλυτη ασφυξία τις δομές. Όσο συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και η καθυστέρηση στις προσλήψεις, απομακρύνεται ο στόχος να μην κλείσει καμιά δομή στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η νεφελώδης προοπτική αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών και εξαιρέσιμων/αργιών/νυχτερινών του προσωπικού για το τρέχον έτος. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο προϋπολογισμός του 2015 που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε χαρακτηριστεί μη υλοποιήσιμος και θα οδηγούσε στο κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία, με αυτοθυσία, με πολύ προσωπικό κόπο και μόχθο, επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν όρθιο από το ΕΣΥ ότι μπορεί να κρατηθεί. Αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό τους ρόλο στην κρίση, ουδέποτε έθεσαν θέμα κλεισίματος δομών Υγείας, πόσο δε μάλλον μετά την κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στη Δημόσια Υγεία της τάξης άνω του 40%, και τον πολλαπλασιασμό των ανασφάλιστων σε αριθμό που ξεπερνά τα 2.000.000.

Η καθυστέρηση αποπληρωμής των εφημεριών οδηγεί στο οικονομικό μαράζωμα των νοσοκομειακών γιατρών και ιδίως των ειδικευομένων που αποτελεί ένα βασικό μέρος των αποδοχών τους. Η εφημερία είναι υποχρεωτική υπερεργασία και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το ανώτερο όριο ωρών εργασίας της εργατικής νομοθεσίας.

Αποτελεί μέρος του μισθού κι όχι επίδομα. Η εφημερία, από τότε που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, γίνεται σε ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες: αυξημένη προσέλευση ασθενών λόγω ανέχειας και αποκλεισμού από το σύστημα, βιαιότητες συνοδών, έλλειψη υλικών και φαρμάκων. Η εφημερία «βγαίνει» αιματηρά από τον εργαζόμενο γιατρό και πληρώνεται με γελοία αποζημίωση. Δεν είναι ανεκτή περαιτέρω καθυστέρηση στις πληρωμές.

Οι άσχημες συνθήκες εργασίας στα ελληνικά νοσοκομεία, η μη πρόσληψη προσωπικού και γιατρών, η καθυστέρηση πληρωμών των δεδουλευμένων επιτείνουν την ήδη μεγάλη μετανάστευση των νέων επιστημόνων και δυσκολεύουν αφάνταστα την ανάκαμψη ενός ΕΣΥ που πρέπει να χτιστεί σε νέες βάσεις. Βάσεις καθολικότητας στην πρόσβαση, χτυπήματος της πελατειακής συμπεριφοράς, δικτύωσης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινωνίας. Ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους και αξιοπρεπές για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς σε αυτό και προπάντων για τον ασθενή.

Η σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, οφείλει να βρει ένα ΕΣΥ ικανό και ενισχυμένο για να ανταποκριθεί σε αυτό το καίριο καθήκον. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση από την ασφυξία που της έχουν επιβάλει οι τοκογλύφοι-δανειστές. Ο αγώνας των ανθρώπων του λαού μας, εν προκειμένου των νοσοκομειακών γιατρών, αποτελεί το καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με τους δανειστές αν δε στηριχτούν τα δικαιώματα του λαού και ιδίως η Δημόσια Υγεία.

Ζητάμε:

Άμεσο καθορισμό του χρόνου –σύντομα- αποπληρωμής των δεδουλευμένων του 2015. Άμεση –κατά προτεραιότητα- χρηματοδότηση της υγείας προκειμένου να μην κινδυνεύσει καμιά δομή στο προσεχές μέλλον.

Άμεση υλοποίηση των άκρως απαραίτητων προσλήψεων προσωπικού και γιατρών∙ κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει η δυνατότητα επιβίωσης των δομών.

Σε σχέση με τις επισχέσεις, η ΕΙΝΑ καλύπτει το ατομικό δικαίωμα των συναδέλφων και τους καλεί να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στον αγώνα.

Τέλος, καλεί τους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας να παρέμβουν για να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε ορισμένα νοσοκομεία απέναντι σε γιατρούς που κινητοποιούνται για τα αυτονόητα.

Τις επόμενες μέρες με τα συλλογικά μας όργανα θα καθορίσουμε τις κινητοποιήσεις –πέρα από την επίσχεση παράσταση στην 6η ΥΠΕ, συντονισμός με άλλους φορείς κ.α.- που θα προβούμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και να απαιτήσουμε δραστικές λύσεις.