Γιατί το φαγητό έχει διαφορετική γεύση στο αεροπλάνο;

  • Iatropedia
Η αίσθηση της γεύσης στο αεροπλάνο χάνεται μέσα στα σύννεφα. Και δεν αλλάζει μόνο η γεύση, αλλάζει και η όσφρηση και όλα τα φαγητά που μας σερβίρουν μοιάζουν περίεργα, άγευστα, αλλιώτικα... Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε γιατί –το ίδιο και οι εταιρίες που γνωρίζουν τί φταίει και τι πρέπει να κάνουν

Χάρη στις έρευνες του καθηγητή Τσαρλς Σπένσε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Φράνκχοφερ που δούλεψε εντατικά μετά από παραγγελία της Lufthansa, μάθαμε επιτέλους τι κάνει το φαγητό τόσο άνοστο εκεί ψηλά. Δεν φταίει το ίδιο το φαγητό αλλά η δική μας αίσθηση της γεύσης, της όσφρησης, ακόμα και της … ακοής που αλλάζουν εν πτήσει.

Πρώτα αλλάζει η όσφρηση κι έπειτα έρχεται η γεύση να μην μπορεί να «νοιώσει» το γλυκό και το αλμυρό καθώς η αίσθησή τους μειώνεται κατά 30% στον αέρα! Αντίθετα, το ξινό, το πικρό, το καυτερό και το πικάντικο μένουν αναλλοίωτα ενώ η ντομάτα τα καταφέρνει θαυμάσια, καλύτερα από κάθε άλλο τρόφιμο. Γι’ αυτό, ακόμα και για ποτό, ένα «Μπλάντυ Μαίρη» είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να παραγγείλει κανείς. Επίσης, καλό θα ήταν να ξεχάσουν την σαμπάνια όσοι πιστεύουν ότι με αυτήν θα βρεθούν στον έβδομο ουρανό: στον ουρανό, η σαμπάνια έχει απαίσια γεύση!

Μετά από τις μελέτες οι σεφ καταπιάστηκαν να δημιουργήσουν ειδικά φαγητά για τα αεροπορικά ταξίδια, χρησιμοποιώντας υλικά με ιδιότητες που να ταιριάζουν με τις αλλαγές που αναπόφευκτα προκαλούνται στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης των επιβατών και προτείνοντας φαγητά πιο πικάντικα, που ίσως στο έδαφος μας φαινόταν υπερβολικά. Επιπλέον, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προτείνουν πλέον ειδική μουσική στα ακουστικά την ώρα του φαγητού «εκεί ψηλά» διότι οι θόρυβοι του αεροπλάνου επηρεάζουν κι αυτοί την νοστιμιά των γευμάτων του ουρανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;