Γιατί θέλουμε να φάμε όλο το γλυκό: Έρευνα

  • Iatropedia
Λίγο το εορταστικό πνεύμα λίγο οι γιορτές δεν θέλει και πολύ να αρχίσουμε να καταβροχθίζουμε το ένα κομμάτι γλυκού μετά το άλλο. Τι φταίει όμως και δεν μπορούμε να ...''κοντρολάρουμε'' αυτή την παρόρμησης μας;

Στο μικροσκόπιο 50 ερευνών, ''μπήκαν'' οι αιτίες που δεν μπορούμε να βάλουμε φρένο στις παρορμήσεις μας. Αν σκεφτείτε για ένα λεπτό γιατί θα πρέπει να καταναλώσετε δεύτερο ή τρίτο κομμάτι τούρτας, παρόλο που κάντε δίαιτα σίγουρα θα βρείτε πολλές αιτίες και δικαιολογίες!

Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς, δεν ενδίδουμε στον πειρασμό λόγω έλλειψης θέλησης ή επειδή είμαστε πολύ παρορμητικοί ενδίδουμε επειδή είμαστε καλοί στο να δικαιολογούμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, ακόμα και αν έρχονται σε αντίθεση με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας επισημαίνει ο Ολλανδός ψυχολόγος Jessie de Witt Huberts.

Όπως αναφέρει ο Jessie de Witt Huberts όταν δεν δρούμε σύμφωνα με τις προθέσεις μας έχουμε έλλειψη αυτοελέγχου ή πλημμυριζόμαστε από παρόρμηση. Με αποτέλεσμα η λογική να παραμερίζεται και να δίνει την θέση της στον παρορμητισμό.

Πρόσφατα, ξεκίνησε έρευνα που εξετάζει πώς μπορούμε να σαμποτάρουμε τους στόχους μας. Στις έρευνες, οι συμμετέχοντες έχουν μια δικαιολογία. Κάνουν κάτι υπεύθυνα ή καλά. Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουν, ως μέρος χωριστής έρευνας.

Σε ένα παράδειγμα, άνθρωποι που φαντάστηκαν ότι δώριζαν την επιστροφή φόρου σε ιδρύματα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν για τον εαυτό τους ακριβά γυαλιά ηλίου έναντι πιο πρακτικών. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι αξίζουν τα πιο ακριβά γυαλιά.

Το ίδιο συμβαίνει με την τροφή. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μια δικαιολογία ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν κάτι ανθυγιεινό ή περισσότερη ποσότητα ανθυγιεινών σνακ σε σχέση με ανθρώπους χωρίς δικαιολογία.

Σύμφωνα με τον Witt Huberts, προκαλεί έκπληξη το πόσο εύκολα πείστηκαν οι άνθρωποι για τις δικές τους δικαιολογίες.

Στο παράδειγμα της επιστροφής φόρου, οι άνθρωποι απλώς φαντάστηκαν ότι βοήθησαν κάποιον και ακόμα και αυτό ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει την επιλογή της αγοράς του πιο καλού ζευγαριού γυαλιών.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις καταλάβουμε πόσες ικανότητες έχουμε στο να χειριζόμαστε τον εαυτό μας γίνεται πιο εύκολο να αντισταθούμε στους χειρισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απογειωθείτε σεξουαλικά…τρώγοντας!

Πότε οι άνδρες δεν θέλουν σεξ;

Ποιες γυναίκες θεωρούν σέξι οι άνδρες;

Ποιοι κολλάνε πρώτοι γρίπη;