Γιατί πονούν οι Έλληνες; Χωρίς στήριξη και δομές οι χρονίως πάσχοντες

  • Iatropedia
Η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, στις 11 Οκτωβρίου 2014 βρίσκει για άλλη μια φορά τους Έλληνες ασθενείς που πάσοχυν από χρόνιο πόνο, χωρίς δομές και στήριξη από την πολιτεία.

Χιλιάδες Έλληνες βασανίζονται καθημερινά από χρόνιο πόνο που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ασθένειες. Ένα βάσανο που κάνει πολλούς να θέλουν ακόμη και να τερματίσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας στους πέντε ευρωπαίους πολίτες πάσχει από χρόνιο πόνο και το 30% αυτών αναφέρει ότι ο πόνος είναι έντονος και καθημερινός.

Και μπορεί στον υπόλοιπο κόσμο ο χρόνιος πόνος να έχει αναγνωρισθεί από τις κυβερνήσεις, ως νόσος και όχι ως απλό σύμπτωμα, στην Ελλάδα όμως για άλλη μια φορά κάνουμε τα…δικά μας. Και όλα αυτά παρότι από το 2001 έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ειδικός νόμος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει τον πόνο ως νόσο και όχι ως σύμπτωμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας καταγράφεται τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας να υποφέρουν καθημερινά. Δομές δεν υπάρχουν αλλά ούτε υποστηρικτικές υπηρεσίες που να μπορούν να στηρίξουν τους ασθενείς που παλεύουν καθημερινά με τον χρόνιο πόνο.

Ούτε όμως τα φάρμακα δε φθάνουν καλά καλά στους Έλληνες ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε έλλειψη οπιοειδών φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας που ανακουφίζουν τους ασθενείς. Η έλλειψη δε φάνηκε να …ανησυχεί τους ιθύνοντες με συνέπεια η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) να αναγκαστεί να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Συνηγόρου του Πολίτη για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής (2-5 Οκτωβρίου, Καλαμπάκα) και την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, στις 11 Οκτωβρίου 2014, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την υποστήριξη των ασθενών με χρόνιο πόνο στην αναζήτηση της βέλτιστης θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τα 400.000 άτομα, οι εθελοντές τα 1,2 εκατομμύρια, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικότερα με την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διορθώνονται οι τιμές φαρμάκων! Ποια θα αλλάξει ο Βορίδης

Με νόμο στη…φόρα όλα τα «δωράκια» στους γιατρούς από φαρμακευτικές! Τι είπε ο Βορίδης

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για το delivery φαρμάκων! Τι λένε με επιστολή τους στο Βορίδη

Μ. Βορίδης για Έμπολα:'' Δεν έχουμε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα''! Έρχεται άσκηση ετοιμότητας