Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;

  • Iatropedia
Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια των ετών πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη της. Επιπλέον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες μαγειρικής, δεν κοστίζει ακριβά και τα γεύματά της είναι πεντανόστιμα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά. Επιπλέον, περιέχει μέτριες ποσότητες κοτόπουλου και ψαριού. Από την άλλη πλευρά το κόκκινο κρέας βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες και τα περισσότερα λιπαρά είναι ακόρεστα και προέρχονται από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού στη μεσογειακή δίαιτα αυξάνονται τα οφέλη για την υγεία.

Η μεσογειακή δίαιτα μεγιστοποιεί την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και των συστατικών που προάγουν την υγεία, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων και των συστατικών που σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία. Έτσι αυτοί που την υιοθετούν έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή και χρόνιων παθήσεων από εκείνους που δεν το κάνουν.

Σε συνδυασμό με τη μέτρια άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος η μεσογειακή διατροφή προσφέρει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο, προσιτό, ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υιοθέτηση αυτής της διατροφής επί μακρόν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, νόσου Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer. Η μεσογειακή διατροφή έχει επίσης συνδεθεί με τη μακροζωία, δηλαδή τη μειωμένη πιθανότητα θανάτου σε οποιαδήποτε ηλικία και γενικά τη διατήρηση της καλής υγείας. Τέλος, αποτελεί μία ιδανική δίαιτα για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά, καθώς αποτελεί τη σωστή βάση για μία ισορροπημένη απώλεια βάρους.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;