Γιατί και ποια νοσοκομεία θα κλείσει η κυβέρνηση! Επιβεβαιώνει …διαψεύδοντας

  • Iatropedia
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έσπευσε να διαψεύσει ότι θα κλείσουν νοσοκομεία, και ειδικά αυτά που θεωρούνται μη αποδοτικά, ήδη όμως ετοιμάζεται όλο το σχέδιο για την κατάργηση συγκεκριμένων νοσηλευτικών μονάδων ανά τη χώρα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αναστάτωση προκάλεσε η πρόσφατη ανάρτηση του iatropedia.gr ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα άμεσα, έπειτα από σχετική παρότρυνση της τρόικας.

Ωστόσο οι ίδιες διασταυρωμένες και έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr -που προέρχονται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη- επιμένουν ότι το σχέδιο κατάργησης νοσοκομείων ετοιμάζεται και η εφαρμογή του θα αρχίσει άμεσε.

Άλλωστε οι δανειστές μας είναι αυτοί που επιμένουν ότι υπάρχουν νοσοκομεία που δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό δεδομένου ότι είναι χαμηλής αποδοτικότητας και πληρότητας.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιστάσεις που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου υγείας σε πολλές συναντήσεις, οι τροικανοί επιμένουν: κλείστε άμεσα νοσοκομεία για να μειωθούν οι δαπάνες.

Εξάλλου οι καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών είχαν προβληματίσει ιδιαιτέρως της τρόικα.

Γι αυτό και οι δανειστές μας- σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr-είχαν εμφανιστεί άκρως ενοχλημένοι και μετά και την ανάγνωση του πολυσέλιδου πορίσματος (103 σελίδων) που τους είχαν παρουσιάσει τα στελέχη του υπουργείου Υγείας με αναλυτικά στοιχεία για την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρηματολόγησε σχετικά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι μπορεί κάποια νοσοκομεία να μην εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα, ειδικά στα νησιά, συμβάλουν όμως στην υγειονομική κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών για αυτό και θα πρέπει να παραμείνουν.

Παρ αυτά οι δανειστές μας επιμένουν σε άμεσα λουκέτα.

Γι αυτό και μέσα στο καλοκαίρι και ενώ θα είναι σε εξέλιξη τα …ιερά μπάνια του λαού, αναμένεται –όπως σημειώνουν πηγές του iatropedia.gr- να κλείσουν συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η αρχή θα γίνει από την πρωτεύουσα προκειμένου σε αυτήν τη φάση, και λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης, να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα λουκέτα που θα μπούνε δε θα στηριχθούν στην πληρότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Θα σφραγισθούν μόνο όσα δεν έχουν εμφανή λόγο να λειτουργούν επειδή π.χ. έχουν σε κοντινή απόσταση άλλο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα. Το προσωπικό θα μεταφερθεί σε αντίστοιχες μονάδες Υγείας για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες, διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα από όπου έχουν ήδη κουρευτεί πολλές κλινικές και μεγάλα τμήματα του προσωπικού έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν, είναι πάνω πάνω στην λίστα.

Λουκέτο θα μπει επίσης άμεσα στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας τα οποία όμως θα διακομίζονται άμεσα σε νοσοκομεία. Θα διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και κυρίως εξειδικευμένο σε επείγουσα ιατρική.

Ταυτόχρονα θα κλείσει και το Νοσοκομείο Πατησίων καθώς θεωρήθηκε ότι οι ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία προκειμένου όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ανίατα νοσήματα να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί και όχι σε απλά νοσοκομεία όπου ουσιαστικά δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας.

Πάνω πάνω στη λίστα του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης καθώς θεωρήθηκε πολυέξοδο χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες.

Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην Αθήνα σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας μια που εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.

Βέβαια ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλεί και στους εργαζόμενους αλλά και στους συνδικαλιστές το θέμα της μεταφοράς του προσωπικού.

Πολλοί συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η αλλαγή των θέσεων εργασίας σε άλλα νοσοκομεία ειδικά στην περιφέρεια, θα αποτελέσει αφορμή για απολύσεις. Και αυτό διότι αν κανείς κληθεί να εργάζεται σε άλλη πόλη από αυτή που ήταν προηγουμένως, πιθανώς να προκληθούν σοβαρές δυσκολίες τόσο στη μεταφορά όσο και στη συνέπεια. Γεγονός που η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει για να απομακρύνει εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως ο ΕΟΠΥΥ έφθασε να χρωστά παντού! Τα ενοίκια, η καθαριότητα και τα πανάκριβα έπιπλα

Απίστευτο: Έκοψαν παιδικούς σταθμούς για να κάνουν…δεξιώσεις! Το πάρτι του ΕΟΠΥΥ

Νέα κόντρα στο υπουργείο Υγείας! Τι χάλασε πάλι τις σχέσεις στην οδό Αριστοτέλους

Το μεγάλο ψαλίδι στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι θα κοπεί

Όταν οι γιατροί γίνονται …κοσμικοί! Σάλος από εγκαίνια ιατρείου με μοντέλα και tv-star