Γιατί η Α. Τζολί έκανε μαστεκτομή και στα 2 της στήθη- Τι λένε οι ειδικοί

  • Iatropedia
Η είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, έσκασε σαν βόμβα. Η καλλίπυγος και πολύ καλή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, σύζυγος του Μπραντ Πιτ, υπεβλήθη σε διπλή προληπτική μαστεκτομή, προκειμένου να μην εμφανίσει καρκίνο στο στήθος, αφού μετά από εξετάσεις που έκανε, διαπιστώθηκε πως βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Μάλιστα οι γιατροί της τόνισαν πως εάν δεν υποβαλλόταν σε μαστεκτομή θα είχε περισσότερες από 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, ενώ τώρα οι πιθανότητες αυτές έπεσαν στο 5%. Το κείμενο στην εφημερίδα το έγραψε η ίδια η Τζολί και είχε τίτλο: “Η ιατρική επιλογή μου”. Διαβάστε τι ακριβώς είναι η προληπτική μαστεκτομή, εάν γίνεται στην Ελλάδα, πόσο στοιχίζει και ποιες γυναίκες βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου και τι πρέπει να προσέχουν.

Η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα του ΟΗΕ ανέφερε μεταξύ άλλων πως πάντοτε πρόσεχε και ενδιαφερόταν για τον καρκίνο του μαστού, αφού η ίδια έχασε την μητέρα της από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ηλικία 56 χρονών. Στο άρθρο της είπε για τους λόγους που την οδήγησαν στο να αφαιρέσει προληπτικά και τα δυο της στήθη: “ Συνέχεια έκανα εξετάσεις και κάποια στιγμή οι γιατροί μου ανακοίνωσαν πως έπρεπε να υποβληθώ σε προληπτική μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στο στήθος, ήταν σχεδόν 9 στις 10, ενώ είχα και 50% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στις ωοθήκες.”

Και στο συγκλονιστικό της κείμενο συνεχίζει: “Αποφάσισα να γράψω τώρα για αυτό γιατί ελπίζω ότι οι υπόλοιπες γυναίκες θα μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ανημποριάς. Αλλά σήμερα, είναι πιθανό να ανακαλύψεις μέσω εξέτασης αίματος αν έχεις υψηλή επικινδυνότητα να παρουσιάσεις καρκίνο μαστού ή ωοθηκών και να αναλάβεις έγκαιρα δράση. Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία που λέγεται «nipple delay» και η οποία είναι επώδυνη αλλά ενισχύει τις πιθανότητες να σώσεις τη θηλή (η διαδικασία αποκλείει τη μετάδοση καρκινικών κυττάρων πίσω από τη θηλή και στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή). Δύο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους. Αυτή η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες – όταν ξύπνησα ένιωθα σα να παίζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση επανήλθα κανονικά στη ζωή μου. Εννιά εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του στήθους μου με μια νέα εγχείρηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων.”

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η διευθύντρια, χειρουργός μαστού του νοσοκομείου Metropolitan δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, μας δίνει μια εικόνα για το τι είναι η προληπτική μαστεκτομή και τι συμβαίνει με τις Ελληνίδες.

“Η προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, είναι μια σχετικά συνηθισμένη και στην Ελλάδα επέμβαση κατά την οποία σε μια γυναίκα υψηλού κινδύνου, αφαιρείται ο μαζικός αδένας και τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης. Διαφέρει από την ριζική μαστεκτομή σαν επέμβαση, διότι στην προφυλακτική μαστεκτομή το δέρμα και η θηλή υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθηθούν και δεν αφαιρούνται”

Και η κ. Πουλακάκη συνεχίζει και εξηγεί ποιες γυναίκες είναι “υποψήφιες” για μια τέτοια επέμβαση: “ Όσες γυναίκες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι υποψήφιες για την προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Εάν το ιστορικό τους προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, δηλαδή κάποιο θηλυκό μέλος της οικογένειας της εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία, ή καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών,δηλαδή έχουν κάποιο ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, τότε με μια απλή αιματολογική εξέταση βλέπουμε εάν είναι φορείς του γονιδίου BRCA1 και BRCA2. Εάν είναι, τότε ξεκινάει η διαδικασία.”

Οι γιατροί με ακρίβεια μπορούν να προσδιορίσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος, ενώ μετά τη συγκεκριμένη μαστεκτομή οι πιθανότητες πέφτουν και κάτω από το 5%. Όμως η μαστεκτομή έχει και μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο σε μια γυναίκα: “Γίνονται πολλές συμβουλευτικές συνεδρίες (γεννετικής συμβουλευτικής)” θα πει η κ. Πουλακάκη: “με εξειδικευμένο προσωπικό και προετοιμάζεται και ψυχολογικά η γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση. Πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι δεν είναι ολική μαστεκτομή και μετά το στήθος θα έχει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.”

Η πρόληψη πάντως σύμφωνα με την γιατρό είναι το Α και το Ω.: “Ο ρόλος της πρόληψης είναι εξίσου σπουδαίος για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να γίνεται μια ετήσια μαστογραφία, να εξετάζεται κλινικά το στήθος τους και το βασικότερο οι ίδιες οι γυναίκες, άσχετα εάν βρίσκονται σε ομάδα υψηλής επικινδυνότητας, να κάνουν αυτοεξέταση μια φορά το μήνα μετά την περίοδο τους”

Φιορίτα Πουλακάκη

Χειρουργός Μαστού

mail: poulakakifiorita@yahoo.com

site: www.poulakaki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρόληψη για όλα τα είδη καρκίνου: Χρήσιμες οδηγίες

Νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο των ωοθηκών

Τι γίνεται εάν ο ασθενής ξυπνήσει κατά το χειρουργείο;

Η αναπνοή και το αποτύπωμα της, εντοπίζουν καρκίνο και άσθμα

Σε ποιους νομούς της χώρας και από τι, πεθαίνουν οι Έλληνες

Τι είναι η φωτογήρανση και πως την αντιμετωπίζουμε;