Γιατί »φτερουγίζει» η καρδιά σας;

  • Iatropedia
Νιώθετε μερικές φορές την καρδιά σας να φτερουγίζει; Αισθάνεστε τόσο έντονα τους χτύπους της, ώστε να σας προκαλούν ενόχληση; Αν δεν είστε ερωτευμένοι τότε όλα αυτά περιγράφονται ως αίσθημα παλμών. Τι είναι το αίσθημα παλμών; Πότε πρέπει οι πάσχοντες να επισκεφτούν το γιατρό τους; Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν ; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Αίσθημα παλμών είναι το δυσάρεστο σύμπτωμα που προκύπτει όταν ο καρδιακός παλμός γίνεται αισθητός. Μπορεί να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα ή άρρυθμα ή να νιώθετε ότι χάνετε κάποιους χτύπους. Πολλοί το περιγράφουν ως φτερούγισμα, το οποίο το αισθάνονται στο στήθος και λαιμό.

Αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν σηματοδοτεί την εμφάνιση αρρυθμίας, παρόλο που και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει αίσθημα παλμών και η καρδιά του έχει φυσιολογικό ρυθμό δεν έχει λόγο ανησυχίας καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές.

Το «αθώο» αίσθημα παλμών, δηλαδή όταν η καρδιά έχει φυσιολογικό ρυθμό, προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες.

Άγχος, κρίσεις πανικού, φόβος

Καφεΐνη

Κάπνισμα

Κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά

Άσκηση

Πυρετός

Αντίθετα αν συμβαίνει σε έδαφος αρρυθμίας η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται διερεύνηση. Η αρρυθμία είναι πιο πιθανό να συνυπάρχει σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο, βαλβιδοπάθεια, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή διαταραχές των ηλεκτρολυτών στο αίμα π.χ. κάλιο.

Οι επιπλοκές σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι απειλητικές για την υγεία. Εάν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει και να λιποθυμήσετε. Αυτό μπορεί είναι πιο πιθανό αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά, όπως συγγενή καρδιοπάθεια ή βαλβιδοπάθεια.

Σπάνια το αίσθημα παλμών μπορεί να προκαλείται από απειλητικές αρρυθμίες οι οποίες προκαλούν την παύση της λειτουργίας της καρδιάς.

Αν το αίσθημα παλμών οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι στο αίμα, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να φράξουν μία αρτηρία του εγκεφάλου προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει αν η καρδιά σας είναι άντληση αναποτελεσματικά για μια παρατεταμένη περίοδο λόγω μιας αρρυθμίας, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Μερικές φορές, ελέγχοντας το ρυθμό μιας αρρυθμίας που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς σας.

Αν η αρρυθμία είναι παρατεταμένη η καρδιά δε θα λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία και θα οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση του αισθήματος παλμών είναι το καρδιογράφημα, το Holter ρυθμού 24ωρου, το Triplex καρδιάς, η δοκιμασία κόπωσης και μπορεί να χρειαστεί και ηλεκροφυσιολογική μελέτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που δεν συνυπάρχει πάθηση της καρδιάς σπανίως απαιτείται θεραπεία.

Συνήθως ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση του αισθήματος των παλμών. Αν όμως οφείλεται σε παθολογική διαταραχή θα πρέπει να θεραπευτεί η υποκείμενη αιτία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!