Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία; Κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ

  • Iatropedia
Οι εντολές των δανειστών μας είναι σαφείς: ελαφρύνετε το σύστημα υγείας από εργαζόμενους. Γι αυτό και μέρα με τη μέρα αδειάζουν τα νοσοκομεία από αποχωρήσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν αντικαθίστανται καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις. Τι λένε τα στοιχεία

Δεν είναι μόνο οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που αποφασίζουν και χαιρετούν τη χώρα μας με προορισμό το εξωτερικό. Και εντός της χώρας οι εργαζόμενοι αποχωρούν από το σύστημα υγείας (με τη θέλησή τους ή όχι), καθώς οι μέρες που ακολουθούν για το ΕΣΥ θα είναι ακόμα χειρότερες.

Οι αποχωρήσεις από το σύστημα είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω διαθεσιμότητας και περικοπών, δημιουργούν ακόμη χειρότερη εικόνα στα ήδη μισοάδεια νοσηλευτικά ιδρύματα. Εξάλλου οι προσλήψεις μετριούνται πια στα …δάχτυλα καθώς επιτρέπεται μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις ενώ στην πράξη έχει γίνει μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

Και τα στοιχεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι σαφή:

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πάνω από 15.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια (έως το 2016) και μόνο 2500 (το πολύ) προσλήψεις. Μάλιστα οι προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι μάλλον μερικής απασχόλησης με μπλοκάκι καθώς αυτό είναι και το νέο σενάριο που ακολουθείται.

Γιατροί και εργαζόμενοι χωρίς μόνιμη σύμβαση αλλά με μονοετή ή 11μηνη συνεργασία.

Ήδη στους γιατρούς εφαρμόζεται συστηματικά με παλαιότερο νόμο Λοβέρδου που επέτρεπε την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Δήμητρα Ευθυμιάδου