«Γιατί φεύγω»! Όλη η επιστολή παραίτησης του Διοικητή του «Δαφνίου» στο iatropedia και οι αιχμές κατά Άδωνι

  • Iatropedia
Μια επιστολή γεμάτη αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της κινητικότητας απέστειλε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο διοικητής του "Δαφνίου" Όθωνας Χαραλαμπάκης. Διαβάστε την επιστολή στο iatropedia.gr

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εν μέσω μυστικών συσκέψεων και μάλιστα τις βραδινές ώρες ελήφθη η απόφαση για την κινητικότητα εξπρές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ο απερχόμενος διοικητής σε επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και για την αποδόμηση της διοίκησης του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στις συσκέψεις για την κινητικότητα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν είχε κληθεί ο διοικητής παρότι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στο μεταξύ μετά την παραίτηση του Οθ.Χαραλαμπάκη εκδόθηκε άρον άρον το ΦΕΚ με το οποίο διορίζεται νέος διοικητής ο στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας Π.Θεοδωράκης.

Διαβάστε στο iatropedia ολόκληρη την επιστολή παραίτησης του Διοικητή του «Δαφνίου»

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα λαμβάνω την τιμή να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του κοινού Διοικητή των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Αθήνας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα προάσπισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. Θεωρώντας ότι η επί μακρόν συνεχιζόμενη απονομιμοποίηση των οργάνων διοίκησης καθώς και οι εν κρυπτώ αδιαφανείς και αιφνιδιαστικές διαδικασίες ουδόλως συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ασφαλούς, εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των εν λόγω φορέων, παρακαλώ για την άμεση αποδοχή της παραίτησής μου.

Σε αυτό το πλαίσιο και διατυπώνοντας τις δέουσες ευχαριστίες προς το πρόσωπό σας για την έως τώρα συνεργασία μας θα ήθελα να να θέσω υπ’ όψιν σας και ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και το μέλλον ειδικά του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής είναι – εξ όσων γνωρίζω – το πρώτο και μόνο νοσοκομείο που προέβη στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων. Ευελπιστώ, φυσικά, ότι η εξαίρεση του ΨΝΑ θα είναι ο μελλοντικός κανόνας για την προμήθεια φαρμάκων από τις Μονάδες του ΕΣΥ. Διατελώ, επίσης, με την καλοπροαίρετη βεβαιότητα ότι αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ουδείς άλλος διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί ούτε σε επίπεδο ΥΠΕ, οι οποίες διαθέτουν ήδη τη σχετική εξουσιοδότηση.

Το επόμενο σημείο στο οποίο θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας είναι αυτό των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΟΠΣΥ), επί του οποίου το σύνολο της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ έχει λάβει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων. Σε αυτά έχω εκθέσει αναλυτικά τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν προκύψει από την απουσία νομίμου πλαισίου λήψης των υπηρεσιών συντήρησης και επέκτασης των εφαρμογών ΟΠΣΥ, καθώς η προϊσχύουσα σύμβαση εξέπνευσε στο τέλος του 2011 και έκτοτε δεν έχει διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχων, όπως προβλέπεται από τους κανόνες προμηθειών του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα τούτου είναι η επισφαλής λειτουργία των συστημάτων, οι δυσχέρειες στη συντήρησή τους, η αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους πρώην αναδόχους και εισέτι παρόχους των εν λόγω υπηρεσιών και εν τέλει η επαπειλούμενη διακινδύνευση ζωτικών λειτουργιών και συμφερόντων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ. Η άμεση απεμπλοκή και επαναφορά της νόμιμης τάξης είναι επομένως κρίσιμη για πολλούς λόγους. Σημειώνω, δε, ότι το έργο εκκίνησε ως συγχρηματοδοτούμενο μέσω ΚτΠ και ως εκ τούτου ενδιαφέρον διασφάλισης της νομιμότητας έχουν και παράγοντες εκτός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τέλος, για ακόμη μια φορά επισημαίνω την ανάγκη αξιοποίησης ακινήτων της Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, για την οποία ως Νοσοκομείο έχουμε πράξει στο μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούσαμε σε συνεργασία με διοικήσεις άλλων νοσοκομείων («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία») χωρίς όμως τη συμπαράσταση, έως τώρα, του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Κλείνοντας, εκφράζω για άλλη μια φορά τις αναλογούσες ευχαριστίες μου για τη συνεργασία μας και την ευχή μου για ευόδωση σχεδιασμών που θα αλλάξουν προς το καλύτερο το δημόσιο σύστημα Υγείας, προς όφελος των πολιτών».

Μετά τιμής

Ο Διοικητής

Όθων Μ. Χαραλαμπάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρχισαν τα όργανα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: Κινητικότητα εξπρές- Παραιτήθηκε ο Διοικητής

Περικοπές φαρμάκι στην Υγεία! Τι χάνουν οι ασθενείς από τον τσεκουρωμένο προϋπολογισμό

«Σκούπα» αλλαγών και στα νοσοκομεία! Πως θα λειτουργούν από το 2014

Δέκα “χρυσοί” επιστήμονες για βραβείο! Ιατρικές ανακαλύψεις από το …μέλλον