Γιατί εξαφανίζονται φάρμακα από την ελληνική αγορά;

  • Iatropedia
Ο φόβος που υπήρχε το τελευταίο διάστημα ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά λόγω της δραστικής μείωσης των τιμών τους, φαίνεται ότι δυστυχώς επαληθεύεται.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χωρίς απαραίτητα φάρμακα για την επιβίωση τους μένουν σοβαρά πάσχοντες καθώς ήδη η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία αποσύρει δύο βασικά σκευάσματα από την ελληνική αγορά με το επιχείρημα ότι έχουν πλέον πολύ χαμηλές τιμές μη συμφέρουσες για τη διάθεσή ίτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες εταιρείες απειλούν με απόσυρση φαρμάκων και μάλιστα έχουν αποστείλει και σχετικές επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, η φαρμακευτική εταιρεία Actelion από τις 25 Φεβρουαρίου αποχώρησε από την ελληνική αγορά αποσύροντας τα «ορφανά» φάρμακα tracleer και zavesca.

Πρόκειται για άκρως σημαντικά φάρμακα για τη ζωή ασθενών με σοβαρές παθήσεις όπως είναι η πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα αντίστοιχα. Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον Μάριο Σαλμά τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Η εταιρεία αποσύρει τα σκευάσματα καθώς έχει ενστάσεις με την τελευταία τιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καθώς αν εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ, διαδικασία αρκετά πιο δαπανηρή.

Να σημειωθεί ότι όσα φάρμακα δε βρίσκονται στην ελληνική αγορά εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ αλλά συνήθως με τριπλάσια τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταρρέει το ΕΣΥ! Πόσα χρήματα λείπουν από τους προϋπολογισμούς;

Απίστευτο: Μνημόνια και στα νοσοκομεία! Τι προβλέπουν

Τι ζήτησε η τρόικα στην Υγεία! Όλες οι αλλαγές

Κίνδυνος-θάνατος η αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Χρήσιμες οδηγίες

Θεραπεύτηκε 2,5 χρονών παιδί με AIDS

“Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για το παιδί μου;”