Γιατί ένα υπερσύγχρονο ρομπότ… σκονιζόταν στο Λαϊκό νοσοκομείο;

  • Iatropedia
Αφού δόθηκαν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ για να αγορασθεί ένα υπερσύγχρονο ρομπότ χειρουργικής, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί, να αγορασθούν τα αναλώσιμα, τελικώς το σύστημα έμεινε αναξιοποίητο επί τρία χρόνια.

Αιτία ήταν η έλλειψη κονδυλίων για να αγορασθούν τα απαραίτητα αναλώσιμα ώστε να λειτουργήσει κανονικά το μηχάνημα και οι ασθενείς να υποβάλλονται σε επεμβάσεις σύγχρονες με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας.

Τελικώς τα εμπόδια φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε στο «Λαϊκό», μετά από τρία χρόνια που το σύστημα παρέμενε ανενεργό.

Η πρώτη επέμβαση παχυσαρκίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ενώ στο προγραμματισμό του ΓΝΑ Λαϊκό εντάσσονται πλέον κανονικά επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής, δύο με τρείς ημέρες την εβδομάδα.

Το νοσοκομείο θα διενεργεί κυρίως επεμβάσεις παχυσαρκίας, ώστε να περιοριστεί η μεγάλη λίστα αναμονής, αλλά και εξειδικευμένες ουρολογικές επεμβάσεις. Την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί μόνο ουρολογικές επεμβάσεις.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, οι επεμβάσεις που διενεργούνται από ρομποτικό μηχάνημα εντάχθηκαν στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ώστε να μην επιβαρύνονται με το κόστος τα νοσοκομεία, αλλά η διαδικασία να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.