Γιατί έχω λιγούρα το πρωί;

  • Iatropedia
Ενώ πολλοί άνθρωποι ξυπνούν και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι ένα φλιτζάνι καφέ, άλλοι ψάχνουν απεγνωσμένα να φάνε κάτι γλυκό. Οι λιγούρες, ανεξάρτητα από την ώρα που συμβαίνουν, δείχνουν συνήθως μια συναισθηματική ή σωματική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί και ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο για να την αναδείξει. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί γιατί έχετε λιγούρα το πρωί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι ο λόγος που ξυπνάτε με έντονη επιθυμία για γλυκό. Το σάκχαρο μπορεί να πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί δεν τροφοδοτείτε το σώμα σας με φαγητό. Έτσι όταν ξυπνάτε ο οργανισμός αποζητά τη ζάχαρη ως μια γρήγορη λύση για τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά πιο συχνά τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα. Ο κύριος λόγος είναι η λανθασμένη διατροφή, ειδικά πριν τον ύπνο. Αν αυτό συμβαίνει συχνά τότε ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πριν τη νυχτερινή κατάκλιση μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη βουτιά του σακχάρου όσο κοιμάστε.

Έλλειψη ύπνου

Αν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά ή ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι πιθανά να έχετε λιγούρες όχι μόνο το πρωί, αλλά καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν το σώμα και το μυαλό είναι κουρασμένα εμφανίζεται μία έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες επειδή παρέχουν ενέργεια.

Επειδή η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας παρέχει ένα πολύ γρήγορο αποτέλεσμα στα επίπεδα της ενέργειας. Δυστυχώς, η τόνωση που προσφέρει η ζάχαρη διαρκεί λίγο και σύντομα θα αισθάνεστε ξανά κουρασμένοι και μπορεί και λίγο περισσότερο από ό, τι πριν την “επίθεση” στο κουτί με τα γλυκά.

Κακή συνήθεια

Όπως ακριβώς το σώμα σας συνηθίζει να ξυπνάει μία συγκεκριμένη ώρα με τον ίδιο τρόπο

συνηθίζει τους τύπους των τροφίμων που τρώτε πιο συχνά. Έτσι, αν τρώτε σοκολάτα για πρωινό ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει σε αυτή την αύξηση του σακχάρου κάθε πρωί.

Η διαδικασία της διακοπής μίας κακιάς συνήθειας δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ξεκινήστε αργά μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα της ζάχαρης που τρώτε κάθε πρωί μέχρι να την κόψετε εντελώς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com