Γιατί δεν αποζημιώνεται το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;

  • Iatropedia
Ανεξαιρέτως όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, αλλά τα βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.

Πέντε είναι οι κύριες οροομάδες (Α,Β,C,W-135,Y) του βακτήριου Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.

90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Η ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφατα είχαμε τέσσερα (4) σοβαρά κρούσματα:

Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν με ένα παιδί που εμφάνισε μικροβιακή μηνιγγίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μετά από θεραπευτική αγωγή η υγεία του παρουσίασε βελτίωση και το παιδί γύρισε σπίτι του.

Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας είχαμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο γιατρός ανέφερε πως το κρούσμα ταυτοποιήθηκε σε οροομάδα B και αφορούσε γυναίκα 50 ετών. Η άτυχη γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Ακόμα, δύο (2) κρούσματα μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν και στο στρατό σε στρατόπεδα της Χίου και της Ν. Περάμου.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σχετικό εμβόλιο. Το τελευταίο διάστημα έχει κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β».

Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, Bexsero® διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα από την εταιρεία Novartis. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology».Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού.

Είναι στην ευθύνη της Κυβέρνησης και των Αρμόδιων Αρχών / Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να επισπευθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο Bexsero® να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Επίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ένταξή του στη θετική λίστα και στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Να βουτήξω ή όχι; Θάλασσα ή θαλασσοθεραπεία

Έξυπνα tips για να γίνετε μαραθωνομάχοι στο σεξ!

Όταν το γλυκό κάνει καλό στην υγεία

Όταν η τρίχα ''γυρίζει'' τι να κάνω;