Γιατί δεν ακούτε καλά; Όλες οι αιτίες

  • Iatropedia
Η απώλεια ακοής είναι συνήθως παροδική και συμβαίνει εξαιτίας της απόφραξης του ακουστικού σωλήνα από κερί ή από υγρό. Βέβαια υπάρχουν και καταστάσεις όπου το πρόβλημα είναι μόνιμο και η βλάβη μη αναστρέψιμη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για την βαρηκοΐα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η απώλεια ακοής είναι αρκετά συχνή. Μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή, ιδιαίτερα εάν γίνεται προοδευτικά και αν επηρεάζει και τα δύο αυτιά. Συνήθως η ακοή φθίνει με τα χρόνια, αλλά υπάρχουν πολλά είδη βαρηκοΐας και δεν περιορίζονται στα ηλικιωμένα άτομα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τα απώλειας της ακοής :

– Όταν οι ήχοι δεν μπορούν να περάσουν από το εξωτερικό στο εσωτερικό αυτί. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα συσσωρευμένου κεριού (κυψελίδας) ή υγρού, ή ακόμα και εξαιτίας κάποιου ξένου σώματος στο αυτί .

Επομένως, για να αποφύγετε την απόφραξη του ακουστικού σωλήνα να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες στον καθαρισμό των αυτιών σας. Συχνά επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς είναι δυνατό να σπρώξετε βαθύτερα στο αυτί σας το κερί. Έτσι το νερό μετά από ένα μπάνιο συχνά παγιδεύεται πίσω από αυτό, προκαλώντας απόφραξη και προσωρινό βάρος στον ακουστικό πόρο. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε σταγόνες για τη διάλυση του κεριού.

-Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα αφορά οποιαδήποτε απώλεια ακοής, που περιλαμβάνει τα νεύρα. Η νευροαισθητήρια κώφωση έχει συνήθως βαθμιαία πορεία. Αρχικά δεν επηρεάζει όλο το φάσμα των συχνοτήτων του ήχου. Δυστυχώς, όμως, είναι συχνά μη αναστρέψιμη, καθώς τα νεύρα που ευθύνονται για την ακοή δεν αναγεννιούνται.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ακούω καλά. Γιατί;