Γιατί χαιρόμαστε (έστω και ενδόμυχα) με την δυστυχία των άλλων;

  • Iatropedia
Υπάρχει μια γερμανική λέξη που χρησιμοποιείται στην επιστήμη για να περιγράψει το ανθρώπινο συναίσθημα της ικανοποίησης/ευχαρίστησης όταν κάποιος άλλος είναι άτυχος/δυστυχής.

Αυτή η λέξη είναι το “schadenfreude”. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει παλιότερες επιστημονικές ενδείξεις για το schadenfreude, τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες εκδηλώνουν (έστω και ενδόμυχα, αυθόρμητα, ή υποσυνείδητα) συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, όταν κάποιος άλλος άνθρωπος έχει ατυχία, ή γίνει “ρεζίλι” κλπ. Μόνο που άντρες και γυναίκες το κάνουν για διαφορετικούς λόγους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες χαίρονται όταν μια άλλη γυναίκα έχει κάποια ατυχία που σχετίζεται με την εξωτερική της εμφάνιση (πχ ένα αποτυχημένο κούρεμα ή τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης που δεν φεύγουν κλπ).

Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, χαίρονται όταν ένας άλλος άντρας έχει κάποια ατυχία που σχετίζεται με το κοινωνικό του status (πχ αν απολυθεί από την δουλειά του, ή αν γίνει ρεζίλι κλπ).

Γιατί αυτή η διαφορά; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ιστορικά, οι άντρες αναζητούν σε μια γυναίκα την εξωτερική εμφάνιση, ενώ οι γυναίκες εκτιμούν περισσότερο στον άνδρα τον δυναμισμό που αποπνέει το κοινωνικό του status.

Οπότε, οτιδήποτε συμβεί στον “ανταγωνισμό”, ώστε να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, ανώτεροι και πως γενικότερα ο ανταγωνισμός για να κερδίσουμε την προτίμηση του άλλου φύλου, μειώνεται, αυτόματα μας χαροποιεί!

http://news.health.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανασφάλειες των γυναικών στο σεξ

Ο καλύτερος λόγος για να πίνουν καφέ οι άντρες…