Γιάννης Δραγασάκης: Ο τομεας της κοινωνικής προστασίας έχει αντίφαση…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Να τονίσω το ευρύτερο πλαίσιο... Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες" είπε ο κ. Δραγασάκης ανεβαίνοντας στο βήμα. Και συνέχισε: Για πρώτη φορά είχαμε πρόβλημα ακόμα και αστέγων και οι δαπάνες στην υγείας μειώθηκαν κατά 40%...

Δείτε τι είπε προ ολίγου ο κ. Δραγασάκης:

Προκλήσεις της κυβέρνησης: Πως θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει την κοινωνική πολιτική τηρώντας την δημοσιονομική προσαρμογή.

Η εξέλιξη των κοινωνιών δείχνει ότι η κοινωνική προστασία είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης. δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών. Η γενική επιλογή είναι ότι πρέπει να βγούμε από την κρίση ενισχύοντας την δημοκρατία. Κι άρα πρέπει έστω τώρα να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, Υγείας, πρόνοιας από όποια περικοπή δαπανών. Επίσης να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα υψηλότερα από τους στόχους. Πέρσι είχαμε πλεόνασμα 1,7 δις και ο στόχος φέτος να εξασφαλίσουμε 1,5 δις. Και αυτό το υπερβάλλον ποσό είναι να το δώσουμε στην υγεία.

Επίσης πρέπει να επαναξιολογήσουμε όλες τις δαπάνες ώστε να γίνουην ανακατονωμές μέσα στα υπουργεία που να βοηθούν το κοινωνικό κράτος.

Να κάνουμε επίσης ανασυγκρότηση της οικονομίας ως αλληλένδετη με την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας. Γι αυτό δημιουργήσαμε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Χρειαζόμαστε επίσης ένα νέο σύστημα ασφαλιστικό με μακροχρόνια βιωσιμότητα όπως ψηφίστηκε χθες. Χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε τοπικό επίπεδο.

Και τρίτο το νέο ΕΣΥ με πυρήνα την νέα ΠΦΣ που συζητάμε σήμερα…