Για θεραπεία στο εξωτερικό με το αζημίωτο! Πως ασθενείς προωθούνται ακόμη εκτός Ελλάδος

  • Iatropedia
Ούτε σε εποχή κρίσης κάποιοι φαίνεται να βάζουν μυαλό καθώς παραμένουν όπως φαίνεται ανοικτοί οι δίαυλοι που προωθούν ασθενείς στο εξωτερικό για αποκατάσταση υπερχρεώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, ενεργά παραμένουν όπως φαίνεται τα υπόγεια «συστήματα» που κατευθύνουν ασθενείς στο εξωτερικό για αποκατάσταση, αυξάνοντας τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα κέντρα αποκατάστασης της χώρας εκτός από την αντιμετώπιση των σοβαρών και χρόνιων περιστατικών, έχουν να διαχειριστούν και τις δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς.

«Το κράτος είναι σχεδόν εχθρικό προς τον πάσχοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής του κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης «Φιλοκτήτη», Γ. Βησσαράκης.

Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση πιέζουν για περιστολή στις δαπάνες, οι παράγοντες του κλάδου παρουσιάζουν μια εικόνα οικονομικής αιμορραγίας.

Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής του «Φιλοκτήτη», Ν. Παπαευσταθίου, ακόμη και εν μέσω κρίσης και μνημονίων υπάρχουν ακόμη «κανάλια που σπρώχνουν τους ασθενείς σε αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων».

Αν και λίγα συγκριτικά με τα περιστατικά που χρήζουν αποκατάστασης, τα κέντρα αποθεραπείας στη χώρα μας, θα μπορούσαν να διαχειριστούν περισσότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βησσαράκη στην αποκατάσταση, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από 6 μήνες, εκτός από τους ασθενείς πρέπει να βοηθηθούν και οι οικογένειες τους, καθώς στην πλειονότητα τους είναι άνθρωποι χωρίς εφεδρείες, ιδιαίτερα στις δύσκολες παρούσες συνθήκες. Πρέπει τόσο οι πάσχοντες όσο και οι φροντιστές τους να «προσγειωθούν στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος τους».

Εν τω μεταξύ, το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), βάσει του οποίου αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει μόλις 150 ευρώ την ημέρα για τους εσωτερικούς ασθενείς. Στο ΚΕΝ περιλαμβάνονται, οι θεραπείες, η φαρμακευτική αγωγή, το κόστος νοσηλείας, οι αμοιβές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και ο γιατρός θέλει το …αγροτικό του! Υποχρεωτικό ξανά και με ποινές

Στο κόκκινο οι γιατροί για τις απειλές Άδωνι για διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ! Πως αντιδρούν

Για «φύλλο πορείας» 900 εργαζόμενοι των νοσοκομείων της περιφέρειας! Πότε ξεκινά η κινητικότητα

Προς μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα! Προειδοποιούν με επίσχεση