Για κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο ο ΙΣΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δημόσια υγεία
Ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Υγείας και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, εξέδωσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Θέμα: Ο Ιατρικός κόσμος βιώνει την κατάρρευση της Δημόσιας υγείας και τις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού από την οικονομική κρίση

Ο ΙΣΑ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη μελέτη της GPO που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιδείνωση στους δείκτες υγείας

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη μελέτη της GPO,- στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν επιδεινώθηκε η υγεία του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – και ζητά να τεθούν υπόψη του, τόσο τα στοιχεία όσο και η ακριβής μεθοδολογία, με βάση τα οποία διεξήχθη η συγκεκριμένα έρευνα.

Και τούτο διότι τα συμπεράσματα αυτής φαίνεται να βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση συμπερασμάτων ή δεδομένων άλλων επίσημων φορέων όπως η ΕΛΣΤΑΤ καθώς και πληθώρας επιστημονικών μελετών.

Ο ιατρικός κόσμος γίνεται καθημερινά μάρτυρας της δραματικής υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ,καθώς και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία του πληθυσμού. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ενώ ακόμα και ανάμεσα στους ασφαλισμένους ένα μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τη απαιτούμενη συμμετοχή. Ενώ οι Δημόσιες δομές υγείας τόσο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όσο και της δευτεροβάθμιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο πλέον ευαίσθητος δείκτης υγείας, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας έχει αυξηθεί -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- μέσα σ ένα χρόνο από 2,99% (2012) σε 3,69% (2013). Ενώ και οι δείκτες νεογνικής και προγεννητικής θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Επιπρόσθετα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που καταδεικνύουν τις τραγικές επιπτώσεις στο χώρο της υγείας από τις πολιτικές των τελευταίων ετών.

Για τους λόγους αυτούς μετά από απόφαση του ΔΣ ,απεστάλη αίτημα στη GPO, να μας κοινοποιήσει τα στοιχεία, με βάση τα οποία υποστηρίζεται ότι δεν επιδεινώθηκε η υγεία του ελληνικού λαού, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                            ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ