Γενόσημα και ανασφάλιστοι τα «αγκάθια» των ημερών για το υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Να αλλάξουν τακτική ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων ζητούν από την κυβέρνηση, στελέχη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να μην χαθούν από την αγορά ποιοτικά, φθηνά φάρμακα και αντικατασταθούν από νέα ακριβότερα! Παράλληλα ζητούν διαφάνεια στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ(Επιτροπή Προμηθειών Υγείας)που εν πολλοίς κρίνουν ως "διάτρητους".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, «θα πρέπει να σταματήσουμε να επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις. Στόχος θα πρέπει να είναι τα διαρθρωτικά μέτρα, οι δύσκολες λύσεις».

Η λανθασμένη μέχρι στιγμής πολιτική ως προς τα γενόσημα έχει οδηγήσει σε ένα ποσοστό διείσδυσης που δεν ξεπερνά το 18-20% ενώ από τα 1000 σκευάσματα που πήραν τιμή (στο 65% του πρωτοτύπου) τον Αύγουστο του 2014, μόνο 98 κυκλοφόρησαν τελικά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.

Ανασφάλιστοι

Με την δημόσια διαβούλευση για την ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους να έλαβε τέλος, τώρα οι τεχνοκράτες του ΥΥΚΑ καλούμνται να κάνουν μια σειρά από βελτιώσεις και προσθήκες. «Το υπουργείο Υγείας έχει συγκεντρώσει, μελετά και επεξεργάζεται όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που καταγράφηκαν προκειμένου να διαμορφώσει την τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πάντως από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, δεν φαίνεται καθαρά εάν θα παρέχεται κάλυψη στους ανασφάλιστους ασθενείς για μια σειρά κατηγοριών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως είναι οι καθετήρες, οι συσκευές έγχυσης φαρμάκων και αναλώσιμα για το Σακχαρώδη Διαβήτη.