Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα το πρωί η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, επισκέφτηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων, όπου την υποδέχτηκε θερμά η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και η χαρά που νιώθουμε όλοι μας, με την παρουσία σας στο νοσοκομείο μας, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη καλωσορίζοντάς τη. Για όλους εμάς στην «ΕΛΠΙΔΑ» η επίσκεψή σας αποτελεί ιστορικό γεγονός, και η ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό σας για τη μακρόχρονη υποστήριξή σας στο έργο μας είναι μεγάλη. Φίλοι και υποστηρικτές του έργου μας όπως εσείς είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά και μας δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους να τους παρέχουμε κάθε δυνατό μέσον για να κερδίσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί σας γνωρίζουν τη μεγάλη κοινωνική σας ευαισθησία, ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά, καθώς και το σημαντικό έργο που υλοποιείτε ως επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού εδώ και πολλά χρόνια. Για μένα προσωπικά τα οράματα και οι προσπάθειές σας ήταν  πηγή έμπνευσης και η φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας πολύτιμη και με τιμά ιδιαίτερα.

Η αποφασιστικότητά σας να δημιουργήσετε γέφυρες διαλόγου και φιλίας ανάμεσα στους λαούς και να προστατέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, με κάνουν να νιώθω περήφανη που υπηρετώ τα ιδανικά της UNESCO στο πλευρό σας.  Οι παρεμβάσεις σας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, τα ανθρωπιστικά προγράμματα που έχετε υιοθετήσει, οι αποστολές για τη διασφάλιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ο αγώνας σας για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο, για τη προώθηση  του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι λίγες από τις πολλές πρωτοβουλίες σας, είναι ένα μικρό δείγμα της προσωπικής σας δέσμευσης απέναντι στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό αισθάνομαι τόσο περήφανη που είστε σύμμαχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και των παιδιών μας στη μάχη που δίνουν για τη ζωή τους. Σας ευχαριστώ γιατί μέσα από σας το μήνυμα των παιδιών μας που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους θα φτάσει σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κι αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο γι’ αυτά τα παιδιά. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους που δεν έχω αναφέρει σήμερα εδώ ο Σύλλογος μας ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης σας απονέμει το Τιμητικό του Βραβείο και τοποθετεί ένα αστέρι με τ’ όνομά σας στον Τοίχο των αστεριών του νοσοκομείου μας, πλάι στα αστέρια όλων των μεγάλων υποστηρικτών μας από την Ελλάδα  και το εξωτερικό.

Η κυρία Bokova συγκινημένη παρέλαβε το Βραβείο, από την κυρία Βαρδινογιάννη την ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, τα καλά της λόγια και την τιμή που της κάνει, εξέφρασε τον θαυμασμό της για το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και για την Ογκολογική Μονάδα Παίδων, ειδικότερα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι εδώ. Έχω ακούσει τόσα πολλά γι’ αυτό το νοσοκομείο από τη Μαριάννα που είναι σαν να έχω έρθει πολλές φορές. Από τη πρώτη στιγμή που γνώρισα τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την αγαπημένη μου φίλη Μαριάννα, ανακάλυψα μια γυναίκα που έχει πάθος και μοιράστηκα μαζί της τα ίδια οράματα. Έχει αφιερώσει τη ζωή της όχι μόνο στη φιλανθρωπία αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο. Βοηθάει ακούραστα τα παιδιά, τις οικογένειες, τις κοινότητες, δίνοντάς τους ελπίδα για το μέλλον. Ό,τι κάνει, ό,τι αναλαμβάνει, το προχωράει με το μυαλό και την καρδιά της… Στην UNESCO ήταν πάντα εκεί, σε κάθε κάλεσμα, πρόθυμη να συμβάλλει στην επιτυχή εφαρμογή των projects του Οργανισμού…  Πιστεύω πως η Μαριάννα είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO με όλη τη σημασία της λέξης, με την ουσιαστική έννοια αυτού του τίτλου…»

Εν συνεχεία η κυρία Bokova ξεναγήθηκε σε χώρους του Νοσοκομείου και στη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», και συνομίλησε με γονείς και παιδιά που νοσηλεύονται εκεί. Τα παιδιά της πρόσφεραν λουλούδια, της χάρισαν ένα καραβάκι και μια ζωγραφιά που είχαν φτιάξει αποκλειστικά για εκείνη και έβγαλαν μαζί της αναμνηστικές φωτογραφίες.

Παρόντες κατά την επίσκεψη του κυρίου Annan στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κύριος Μανώλης Παπασάββας, η Υποδιοικητής, κυρία Άννα Ζωηρού, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Όστων «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Δρ. Στέλιος Γραφάκος, η Διευθύντρια της ΜΜΜΟ κυρία Βασιλική Κίτρα, ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη, τα μέλη του Δ.Σ. της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Αικατερίνη Μεταξωτού, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Τζωρτζίνα Έλληνα, Ντόρα Ψαλτοτοπούλου Δημοπούλου, Μελίνα Δασκαλάκη και Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Ινώ Κωνσταντοπούλου, το μέλος του «ΕΛΠΙΔΑ – YOUTH», κυρία Αλεξία Βαρδινογιάννη κ.ά.