Γεγονός το πρώτο προσθετικό πόδι που επιτρέπει στον χρήστη “να νιώθει” (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Επιστήμονες στην Αυστρία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κάτω άκρο που επιτρέπει στον ασθενή/χρήστη να έχει αυξημένες “αισθήσεις” από το τεχνητό πέλμα στο πόδι του.

Ο τυχερός πρώτος παραλήπτης αυτού του νέου επιτεύγματος της τεχνολογίας, Wolfang Rangger, ο οποίος έχασε το δεξί του πόδι το 2007, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Νιώθω σαν να έχω και πάλι ένα πόδι. Είναι σαν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή”.

Ο καθηγητής Hubert Egger του Πανεπιστημίου του Linz, περιέγραψε σε σχετική παρουσίαση στον Τύπο, ότι ειδικοί αισθητήρες τοποθετήθηκαν στο πέλμα του τεχνητού άκρου, οι οποίοι διεγείρουν τα νεύρα στο σημείο που έχει ακρωτηριαστεί το πόδι. Και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που σε έναν ανάπηρο από ακρωτηριασμό ποδιού, τοποθετούνται τέτοιας τεχνολογίας αισθητήρες.

Πως λειτουργεί το νέο σύστημα

Οι χειρουργοί πρώτα ανακαλωδιώνουν τις νευρικές απολήξεις στο ακρωτηριασμένο μέλος του ασθενούς και τις τοποθετούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Στη συνέχεια έξι αισθητήρες τοποθετούνται στη βάση του τεχνητού ποδιού, για να μετρούν την πίεση που ασκείται στην φτέρνα και το πόδι από τις κινήσεις του ποδιού (πχ στο βάδισμα, ή στην ανάβαση σε σκαλοπάτια).

Αυτά τα σήματα μεταδίδονται σε έναν μικροεπεξεργαστή που τα αναλύει και τα αναμεταδίδει στο σημείο που έχει γίνει ο ακρωτηριασμός του ποδιού.

Αυτά τα σήματα διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα, οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδουν τα σήματα στον εγκέφαλο.

http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θερμοπληξία: Όλες οι σωστές κινήσεις για τις πρώτες βοήθειες

Τα καλύτερα υλικά για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι