Φύκια για μεταξωτές κορδέλες για πολλοστή φορά ο αντικαπνιστικός νόμος!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, είχε προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και αυτοκίνητα... Τι έγινε εν τω μεταξύ για να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του κ. Μπασκόζου. Μάλλον τίποτα, διαπιστώνει ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας και καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη (4/5/2017), θέττοντας τα εξής ερωτήματα:

1) Ποια μέτρα έχετε λάβει, ώστε να εφαρμοστεί πρακτικά και αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος (Ν.3868/2010);

Έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο τις απαραίτητες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την εφαρμογή και τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου;

2) Θα προχωρήσετε στην ψήφιση νέου νόμου, όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας; Εάν ναι, ποια είναι η σκοπιμότητα, όταν οι προηγούμενοι νόμοι παραμένουν ανεφάρμοστοι;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με την καπνιστική συνήθεια στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών.

Στην Ελλάδα, το 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με την συνήθεια ετησίως.