ΦΣΘ: Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Απολύτως ασφαλή είναι τα φάρμακα που διατίθενται από τα ελληνικά φαρμακεία, διότι ο διπλός γραμμωτός κώδικας (barcode) που υπάρχει στις συσκευασίες των σκευασμάτων μηδενίζει οποιαδήποτε απόπειρα να περάσει στη νόμιμη αλυσίδα πώλησης στην Ελλάδα κάποιο πλαστό φάρμακο.

Στη διευκρίνηση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, με αφορμή τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ), Αρτούρος Ισσέγιεκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Η Ευρώπη θωρακίζεται» στο 17ο συνέδριο-έκθεση PHARMA point που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του ο κ. Ισσέγιεκ είχε επισημάνει ότι έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι γενικότερα τα πλαστά φάρμακα βρίσκουν τρόπο και καταλήγουν ακόμη και σε φαρμακεία εν αγνοία του φαρμακοποιού, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά τα ελληνικά φαρμακεία.

100% ασφαλή

«Τα φάρμακα που πωλούνται στα ελληνικά φαρμακεία είναι 100% ασφαλή, η αξιοπιστία τους είναι διασφαλισμένη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πώλησης πλαστών φαρμάκων στα φαρμακεία της Ελλάδας, γιατί είναι απολύτως προστατευμένα με τη χρήση του διπλού barcode που υπάρχει στα αυτοκόλλητα κουπόνια όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων. Μπορεί να πωλούνται πλαστά φάρμακα σε φαρμακεία χωρών εκτός Ευρώπης ή ακόμη και της Ευρώπης, όχι όμως στην Ελλάδα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευγενίδης.