«Φουγάρα» τα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Παρά τις απαγορεύσεις και τους νόμους, η Ελλάδα συνεχίζει να ανάβει τσιγάρο και μάλιστα ακόμη και στις υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία.

Μπορεί η αντικαπνιστική …κυβέρνηση να επέβαλε το νόμο κατά του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να τον επιβάλει ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά ούτε καν και στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό για τις παραβιάσεις για το κάπνισμα, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι και φέτος αρχές Οκτωβρίου, οι καταγγελίες για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πέφτουν βροχή.

Συγκεκριμένα στο διάστημα αυτό παρότι υπερτερούν οι καταγγελίες για τσιγάρα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες αξιοσημείωτο είναι ότι έγιναν 390 αναφορές καπνίσματος για νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας, χωρίς βέβαια να υπολογισθούν οι περιπτώσεις όπου οι πολίτες απλώς δεν το καταγγέλλουν.

Σε ένα σύνολο 33.521 καταγγελιών που έγιναν στο διάστημα του ενός έτους, οι 29.799 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλαδή εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Περίπου 2.201 κλήσεις σχετίζονταν με τσιγάρα σε κλειστούς χώρους δημοσίου τομέα ενώ 1.121 σε κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων κατεγράφη στην Αττική με 46% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 16,7%.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει επιτρέψει το κάπνισμα με ειδική ρύθμιση σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ. αρκεί να αγορασθεί ειδικό «τσιγαρόσημο» το οποίο οι ιδιοκτήτες το προμηθεύονται από τις εφορίες.