Φως στο τούνελ για άρση του εμπάργκο στα νοσοκομεία από τους προμηθευτές!

  • Iatropedia
Η «χρυσή» λύση- συμφωνία για να αρθεί το εμπάργκο που επρόκειτο να ξεκινήσουν από σήμερα στα νοσοκομεία οι προμηθευτές, φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά καθώς βρέθηκαν τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ για να δοθούν άμεσα.

Ήδη υπουργείο Υγείας και προμηθευτές συμφώνησαν ανεπίσημα να μην ξεκινήσει σήμερα το «μπλοκάρισμα» σε 6 μεγάλα νοσοκομεία στα οποία οι εταιρείες δε θα έδιναν τα υλικά τους επειδή τα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα χρωστούν τα περισσότερα. Και αυτό επειδή σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ για να «γλιτώσουν» το εμπάργκο σε πρώτη φάση αυτά τα 6 νοσοκομεία.

Πάντως και να ξεκινούσε η διαδικασία της μη παράδοσης υλικών δε φαίνεται να είχε και μεγάλη σημασία καθώς από την επικοινωνία που είχαν τα στελέχη του υπουργείου με τις διοικήσεις των συγκεκριμένων έξι νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απόθεμα υγειονομικού υλικού για περίπου έναν μήνα.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τους η οποία φυσικά ονομάζεται …ζεστό χρήμα.

Γι αυτό άλλωστε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας έως την Τετάρτη αναμένεται να έχει το απαραίτητο κονδύλι για να πληρωθούν οι εταιρείες. Αλλιώς βαμβάκι, γάντια, σύριγγες και λοιπά υλικά τέλος.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η φόρμουλα έχει βρεθεί και για να ξεμπλοκαριστούν κάποια χρήματα που είναι δεσμευμένα στα ταμεία των νοσοκομείων και δε δίνονται για νομικούς λόγους που σχετίζονται με εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βέβαια λύση με ρευστό αναμένεται να δοθεί και από το υπουργείο Οικονομικών για πολλούς κλάδους της υγείας. Σήμερα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θα διεκδικήσουν πίσω τα 500 εκατ. ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό της υγείας τον Φεβρουάριο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου