Φλεβική θρόμβωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  • Iatropedia
Η φλεβική θρόμβωση είναι μια άκρως απειλητική κατάσταση για τη ζωή των πασχόντων. Υπολογίζεται ότι η νόσος χτυπά περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε χρόνο και προκαλεί έως 100.000 θανάτους.

Τι είναι

Η νόσος χτυπά περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε χρόνο και προκαλεί έως 100.000 θανάτους. Ο κίνδυνος αυξάνει όταν μέρος του θρόμβου μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αίματος και μπορεί να καταλήξει στους πνεύμονες προκαλώντας απόφραξη της ροής του αίματος, βλάβη των οργάνων, και το θάνατο.

Τα συμπτώματα

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ερυθρότητα

Πρήξιμο

Ευαισθησία ή πόνο

Πνευμονική Εμβολή

Εάν μέρος του θρόμβου ξεκινήσει να ταξιδεύει τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή των πασχόντων. Ένας θρόμβος που εμποδίζει την παροχή αίματος στους πνεύμονες ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ατονία, ταχύτερο ρυθμό της καρδιάς, πόνος στο στήθος και βήχας με αίμα.

Τι προκαλεί

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι:

Γενετικές διαταραχές, ορμονικές αλλαγές

Παρατεταμένη ακινησία για μεγάλες χρονικές περιόδους όπως κατά την πτήση).

Οι άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

Ακινησία

Οι ηλικιωμένοι

Οι καπνιστές

Ταξιδιώτες

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Η εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης DVT κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό οφείλεται σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, η οποία μπορεί να καταστήσει ευκολότερη αίμα να πήξει. Η πίεση της διευρυνόμενης μήτρας μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη ροή του αίματος από τις φλέβες, καθώς και. Ορισμένες διαταραχές στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Ταξίδια

Ταξιδεύοντας με νέα και μακρινούς τόπους μπορεί να είναι συναρπαστική.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα μακρινά ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις ώρες διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν τα ταξίδια με αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο.

πηγήhttp://www.webmd.com