Φύκια γεμάτα πρωτεΐνες και με γεύση… μπέικον!

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Oregon State University κατοχύρωσαν την νέα προσθήκη στην διατροφή του ανθρώπου: φύκια πλούσια σε πρωτεΐνες που θα παράγονται σε υδατοκαλλιέργειες ακόμη και στην ενδοχώρα, αρκεί να υπάρχει λίγο θαλασσινό νερό και ήλιος!

Μοιάζει με διαφανές κόκκινο μαρούλι, είναι θρεπτικότατο έχοντας διπλάσια διατροφική αξία από το κάλε, μεγαλώνει γρήγορα και έχει γεύση μπέικον. Το κόκκινο φύκι dulse (Palmaria palmata) που ζει στις ακτές του βορείου Ατλαντικού και στον Ειρηνικό… «πατεντάρισαν» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον με σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο super-food για την αγορά θαλασσινών της Ασίας. Ωστόσο, οι ερευνητές του OSU σκέφτηκαν ότι από αυτό μπορούν να ωφεληθούν και άλλοι.

Το dulse είναι φύκι που τρώγεται συνήθως σε αποξηραμένη μορφή ως συμπλήρωμα διατροφής ή χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά η «πατενταρισμένη» ποικιλία των Αμερικανών ερευνητών μπορεί να καλλιεργείται και να τρώγεται φρέσκια. Επίσης, αποτελεί σπουδαία πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, πέραν των άφθονων πρωτεϊνών που περιέχει.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Καινοτόμων Τροφίμων του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι το νέο super-food έχει πολλά υποσχόμενες εφαρμογές: μπισκότα ρυζιού με βάση το dulse, σως για σαλάτα, και κομμάτια με γεύση μπέικον τα οποία θα… τηγανίζονται –όπως το αληθινό μπέικον– για να αναδεικνύεται η γεύση. Οι σεφ ονειρεύονται ήδη τι μπορούν να κάνουν με αυτό και στο Όρεγκον κάνουν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη της σχετικής υδατοκαλλιέργειας για την παραγωγή φρέσκων, θρεπτικών φυκιών, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει πιστώσεις από το Τμήμα Γεωργίας της Πολιτείας.