Φαρμακοβιομηχανίες σε …αναμονή

  • Iatropedia
Τις νέες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι περιμένουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πριν προβούν σε αλλαγές σχεδίων.

Τι άλλο θα κάνει ο Λοβέρδος με τα φάρμακα; Θα μειώσει κι άλλο τις τιμές; Θα αυξήσει τελικά τα φθηνά αντίγραφα στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που φαίνεται ότι απασχολούν το τελευταίο διάστημα τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δε φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες από την οικονομική κρίση.

Άλλωστε πολλές από αυτές αναμένουν να εισπράξουν ακόμη χρήματα που τους οφείλονται από νοσοκομεία ώστε να γνωρίζουν πως θα κινηθούν μελλοντικά.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κλάδος τους τελευταίους μήνες προχωρά σε μαζικές απολύσεις ώστε να διασώσει τα κέρδη του. Γεγονός βέβαια που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που σκέφτονται να αντικαταστήσουν κάποια προϊόντα τους η τιμή των οποίων μειώθηκε με τα πρόσφατα δελτία τιμών, με στόχο να «πλασάρουν» παρόμοια στην αγορά τα οποία όμως θα είναι πολύ ακριβότερα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αυξήσει κατακόρυφα τα αντίγραφα- γενόσημα φάρμακα στα νοσοκομεία προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος του είναι όπως αναφέρει σε συνεργάτες του τα γενόσημα να αγγίξουν κάποια στιγμή το 50%.

Φθηνότερα φάρμακα όμως αναμένεται να αγοράσει και ο νέος φορέας παροχών υγείας ο ΕΟΠΥΥ καθώς αναμένεται να προχωρήσει είτε σε διαγωνισμούς είτε σε διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίσει μείωση τιμών ακόμη και 40%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μειώνονται ξανά οι τιμές των φαρμάκων κατά 7%

η κρίση χτυπά και τη φαρμακοβιομηχανία

συμφωνία κυβέρνησης – φαρμακοβιομηχάνων για 262 εκ. ευρώ