Φαρμακοβιομηχανία: Αγωνία για τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση θα πραγματοποιήσουν αύριο στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας με τον Τζουζέπε Καρόνε. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αυτής θα είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι αντιπροσωπείες του ΣΦΕΕ) και της ΠΕΦ θα φτάσουν με έτοιμο «χαρτοφυλάκιο» αιτημάτων και ερωτημάτων στον υπεύθυνο για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και θα θέσουν επί τάπητος όλα όσα τους ανησυχούν για το 2018.

Η ΠΕΦ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι αν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές στα γενόσημα, θα καταστούν ασύμφορα για παραγωγή μία σειρά από καταξιωμένα φάρμακα, και θα υποκατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα.

Ο ΣΦΕΕ πάλι έχει ανησυχήσει για την ανατιμολόγηση που θα γίνεται στο εξής μια φορά το χρόνο και όχι δύο ενώ είναι σαφές ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των χωρών που λαμβάνονται υπόψη για την διαμόρφωση της τιμής στην Ελλάδα.

Η ΠΕΦ προτείνει η τιμή του γενοσήμου να πέφτει 30% τον πρώτο χρόνο μετά τη λήξη της πατέντας και 10% κάθε επόμενο χρόνο, αλλά να μην μπορεί να πέσει κάτω από το 37,5% της τιμής που είχε εντός πατέντας. Ο ΣΦΕΕ από την πλευρά του προτείνει να γίνεται μείωση κατά 50% τον πρώτο χρόνο , 20% για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να φτάσει στο 30% της τιμής με τη λήξη της πατέντας. Επίσης, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μείωση της τιμής μέσω διαπραγματεύσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Καρόνε έχει δηλώσει ότι με βάση το νόμο, πρέπει να γίνει ακόμα μία τιμολόγηση φαρμάκων έως το τέλος του χρόνου παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και ως εκ τούτου η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την αυριανή συνάντηση.