Φαρμακοβιομήχανοι: Όχι άλλες μειώσεις στα φάρμακα

  • Iatropedia
Όχι άλλη μείωση και άλλα οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων ασθενών ζητούν οι Φαρμακοβιομήχανοι οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά! Τι αναφέρουν τα μέλη του ΣΦΕΕ

Με αφορμή την αυριανή ψήφιση των τροπολογιών για την φαρμακευτική πολιτική από την Βουλή, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό των διατάξεων που αφορούν στην νέα τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους η απόφαση για κατάργηση του κατώτατου πλαφόν τιμής με βάση τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης, διακυβεύει την εξασφάλιση της κυκλοφορίας φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

ελληνική πρωτοτυπία

Χαρακτηριστικά τα μέλη του ΣΦΕΕ επισημαίνουν ότι η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα off patent, αποτελεί μία ακόμη νέα «αγορανομική» πρωτοτυπία η οποία θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ενώ θα προκαλέσει και την δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της.

Την ίδια στιγμή θα υπάρξουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε Ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, χωρίς η χώρα μας να έχει κανένα όφελος από αυτό.

να ανακληθεί η τροπολογία

Επίσης, αναφέρουν τα μέλη του ΣΦΕΕ η Πολιτεία προκειμένου να επιτευχθεί ο αυθαίρετα προσδιορισμένος στόχος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2 δις. ευρώ, επιβάλλει επιπλέον rebate στα πρωτότυπα on-patent φάρμακα φθάνοντας στο 11% και ένα volume rebate στο 12%, τα οποία σε συνδυασμό με το clawback κάνουν τις τιμές των off patent να πέφτουν 30% και πλέον, χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης των 28.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν την άμεση αλλαγή της τροπολογίας προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας προς Σαμαρά: Αποσύρετε την τροπολογία αλλιώς εξυπηρετείτε συμφέροντα!

Άδωνις προς ΣΥΡΙΖΑ: Ελάτε να σας μάθω τα φάρμακα!

Ποιοι είναι οι τρεις νικητές του ΣΦΕΕ για την καλύτερη ιδέα υγείας!

«Φύλλο πορείας» για τους εργαζόμενους στα ψυχιατρεία έως το τέλος εβδομάδας!